<

Ne tiče te se!

Skini pogled s tuđeg prozora, vrata, ekrana, sa tuđe kese i šerpe, novčanika i ormara, s tuđeg stasa, odjeće, frizure, s tuđeg djeteta i supružnika, s tuđe suze i osmijeha! Ne prati. Ne zaviruj. Ne uhodi. Ne guraj nos gdje te se ne tiče! A ne tiče te se!

Okreni se sebi, baci pogled na sebe, u sebe i oko sebe. E, to te se tiče!

Kako smo samo pobrkali lončiće toliko da damo za pravo sebi da komentarišemo sve o tuđim životima, a svoje smo ostavili da lagano umiru u tišini, da truhnu i šire svoj smrad dok nas ne uguši, kao da se to ne primjeti!

Pusti druge više! Nećeš biti sretnija baveći se njima, niti će tvoji problemi nestati ako se fokusiraš na tudje, niti ćeš postati bolja osoba silno se trudeći da druge proglasiš gorima. Nećeš i tačka.

Niko nikad nije pobjegao od sebe! Baš zbog toga pusti druge, nek žive kako žele, kako smatraju da je najbolje. Ne komentariši. Ne savjetuj. Ne pitaj šta te se ne tiče. A uglavnom te se ne tiče.

Okreni se sebi, pa kreni kopati. Istraži se uzduž i poprijeko. Ko zna šta ćeš sve naći. Možda na dnu mraka, na dnu oklopa čeka biser. Možda sa sebe uspiješ skinuti sve slojeve crnila pa zablista dragulj. Možda si vrjednija nego što misliš, ali da bi to saznala okani se drugih, usmjeri se na sebe. Vrijedi. Za tvoje, a i za opšte dobro.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Hana Harbić-Mušić

IslamBosna.ba

<