<

Ne opterećuj se brigama koje nisu došle sa tobom na dunjaluk, niti će ići sa tobom kad ga napustiš

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Neki je mladić bio opterećen brigama i životnim problemima, pa je otišao kod jednog mudraca da se posavjetuje sa njim i da traži lijeka za svoje brige. Kada je došao kod mudraca, rekao je: ”Mudri čovječe, došao sam da te pitam postoji li način da se oslobodim briga koje me more?”
Mudrac mu je rekao: ”Ja ću ti postavit dva pitanja na koja moraš odgovoriti, da bih ja tebi odgovorio na tvoje pitanje.”
Čovjek je sav sretan obećao da će odgovoriti na pitanja, pa ga je mudrac upitao: ”Da li si ti došao na ovaj svijet sa tim brigama i problemima koji te sada opterećuju?”
”Nisam”, odgovorio je čovjek.
Mudrac je postavio i drugo pitanje: ”Da li ćeš, kada budeš napuštao ovaj svijet, ponijeti sa sobom te brige i probleme?”
”Neću” odgovorio je čovjek.
Onda mu je mudrac rekao: ”Dakle, to je stvar koja nije došla sa tobom na ovaj svijet, niti će ići zajedno sa tobom sa ovoga svijeta… Najpametnije ti je da ne pridaješ veliku važnost svojim brigama. Budi strpljiv u pogledu ovog svijeta i neka tvoj pogled bude usmjeren ka nebu, pa ćeš ostvariti ono što želiš. Budi radostan i nasmijan, jer tvoja nafaka je propisana i tvoj životni vijek je određen. Dunjaluk i njegova različita stanja ne zaslužuju našu brigu, jer su ona dio odredbe Svevišnjeg Gospodara, Allaha dž.š., na koju ljudi ne mogu utjecati.”

SAFF

<