<

Naučnici otkrili asteroid koji bi svakoj osobi na Zemlji donio oko milijardu dolara

Iako je porijeklo zlata i dalje misterija, naučnici su otkrili asteroid koji sadrži dovoljno vrijednih metala koji bi teoretski svakoj osobi na Zemlji donijeli blizu bilion dolara.

U pitanju je asteroid Psyche 16 koji se nalazi između Marsa i Jupitera, a koji sadrži ogromne količine zlata, gvožđa i nikla. Sada je na naučnicima da svoje otkriće i dokažu, a američka svemirska agencija NASA planira započeti taj proces 2022. godine.

Međutim, prenosi RT, postavlja se pitanje da li može da se iskoristi zlato iz svemira.

Profesor John Zarnecki, predsjednik Kraljevskog astronomskog udruženja, procjenjuje da bi bilo potrebno 25 godina za dokazivanje koncepta, a 50 godina za početak komercijalne proizvodnje. Naravno, to zavisi od dvije ključne stvari, ekonomske isplativosti i napretka svemirske tehnologije.

Također, mnoge svjetske sile bi željele da se “dokopaju” zlatnog asteroida, a Kina definitivno planira da u tome dominira.

Mitch Hunter Skulion, osnivač britanske kompanije za rudarenje na asteroidima (Asteroid Mining Company), za BBC je rekao da je ovo definitivno naredni industrijski “boom”.

“Kada uspostavite infrastrukturu, onda su mogućnosti gotovo beskonačne. Oni koji budu dovoljno hrabri da prihvate izazov koji se odnosi na asteroide zaradit će astronomsku količinu novca”, rekao je on, prenosi B92.

“Ono što radimo na Zemlji je sada impresivno, ali je i potraga za zlatom u svemiru samo stvar infrastrukture. Vremenom ćemo doći i do toga”, kazao je Scott Moore, direktor kompanije EuroSun Mining.

Postoje asteroidi koji prolaze blizu Zemlje i koji bi mogli biti i “gurnuti” u orbitu kako bi iz njih mogli da se uzvuku voda i drugi elementi. Također, tu je i Mjesec koji sadrži resurse zlata i platine.

Iako rudarenje zahtjeva gravitaciju koja je šest puta veća na Zemlji nego na Mjesecu, naučnici tvrde da je ipak dovoljna za uspješno obavljanje procesa.

Danas već postoji globalno tržište za rudarenje asteroida, a procenjuje se da će do 2025. godine biti vrednije od 3,8 milijardi dolara.

Globalna svemirska ekonomija danas vredi oko 350 milijardi dolara, a do 2040. godine će ta vrednost biti povećana na 2,4 biliona dolara.

<