<

Naučnici ispituju porijeklo ružičastog snijega na glečeru u italijanskim Alpima

Na dijelovima Presena glečera u Alpima u Italiji primijećen je ružičasti snijeg, izazvan, kako navode naučnici, algom koja led čini tamnijim i čini da se brže topi.

Naučnici razmatraju odakle je došla alga za koju mnogi vjeruju da je “Ancylonema nordenskioeldii”, ali Biagio di Mauro iz italijanskog Nacionalnog istraživačkog savjeta kaže da je ovaj ružičasti snijeg, izgleda, izazvan algom “Chlamydomonas nivalis”, za koju navodi da je snježna alga, dok je “Ancylonema nordenskioeldii” glečerska alga.

“Ova alga nije opasna, to je prirodni fenomen koji se dešava u proljetnom i ljetnom periodu na srednjim geografskim širinama, ali i na polovima”, rekao je Di Mauro, koji je ranije proučavao alge na glečeru Morteratsch u Švicarskoj.

U tekstu France-Pressa, koji prenosi Guardian, piše da naučnici u Italiji istražuju misteriozni ružičasti led u Alpima, izazvan algom koja ubrzava efekte klimatskih promjena.

Međutim, Di Mauro se ne slaže sa ovom konstatacijom. On je u svom postu na Twitteru, reagujući na pomenuti tekst o ovom fenomenu, napisao da je on sasvim uobičajen u Alpima, i da tek treba da se utvrdi njegova povezanost sa klimatskim promjenama.

“Važno razjašnjenje: 1. U pitanju je vjerovatno alga “Chlamydomonas nivalis” (snježna alga); 2. Ovaj fenomen je skroz uobičajen u Alpima; 3. Povezanost sa klimatskim promjenama tek treba da bude dokazana”, napisao je Di Mauro u svom postu na Twitteru.

Alga “Ancylonema nordenskioeldii”, za koju neki naučnici smatraju da je odgovorna za ružičasti snijeg, može se naći u takozvanoj Tamnoj zoni Grenlanda, gdje se led, takođe, topi.

U normalnim okolnostima led odbija više od 80 posto sunčeve radijacije nazad u atmosferu, ali sa pojavom ove alge, ona potamnjuje led, tako da on apsorbuje toplotu i brže se topi.

Više algi se pojavljuje, što se led brže topi, obezbjeđujući im tako vodu i vazduh i dodajući crvenu boju u bijeli led na Paso Gaviji, na visini od 2.618 metara.

“Sve što potamnjuje snijeg izaziva topljenje, jer ubrzava proces apsorbcije radijacije. Pokušavamo da izmjerimo posljedice drugih fenomena, osim ljudskog, na pregrijavanje Zemlje”, kazao je Di Mauro, ukazujući i da bi prisustvo planinara i ski liftovi, takođe, mogli da utiču na alge.

Guardian u tekstu citira i nekoliko turista na ovom glečeru, koji smatraju, pak, da je sve posljedica klimatskih promjena.

“Globalno otopljenje je problem, posljednje što nam je trebalo su alge. Na nesreću, činimo nepopravljivu štetu. Već se nalazimo u tački bez povratka, mislim”, kaže jedna turistkinja.

Druga dodaje da “osjeća da nam zemlja vraća sve što smo joj učinili”.

“Godina 2020. je posebna: užasne stvari su se desile. Po mom mišljenju, atmosferske prilike se pogoršavaju. Klimatske promjene su sve više uočljive”, ističe ona.

<