Nasiljem izraelskih snaga 278 ozlijeđenih, među njima i reporteri AA

Izraelska policija intervenirala je protiv  Palestincima koji su bili na straži kako bi spriječili napade u okupiranoj džamiji Al-Aksa, više od 278 ljudi je ozlijeđeno.

Esat Firat, reporter Anadolu Agency (AA) koji izvještava iz Al-Qudsa (Jerusalema), tokom intervencije izraelske policije na ulazima u Al-Aksu, povrijeđen je u predjelu abdomena.

Firat, koji je izvještavao o dešavanjima u Harem-i Šerifu, pogođen je zvučnom bombom koju je bacila policija usljed čega je došlo do povrede u desnom dijelu abdomena.

Reporter AA zadobio je lakše povrede i na terenu mu je ukazana ljekarska pomoć.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz kvarta Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

I jutros su izraelske snage intervenirale protiv Palestinaca koji su se okupili nakon klanjanja sabah-namaza kako bi spriječili ulazak ekstremnih jevrejskih grupa u kompleks Al-Akse.

Ekstremne jevrejske grupe jučer i danas obilježavaju “Dan Al-Qudsa” u znak sjećanja na dan kada je Izrael na koncu Šestodnevnog rata 1967. godine okupirao Al-Quds. Tim povodom su pozvali radikalne Jevreje da uđu u kompleks Al-Akse.

Direktor Vakufa Mesdžidu-l Akse Sheikh Omar al-Kiswani pozvao je islamski svijet da pomogne. On je preko razglasa na Harem-i Šerifu istakao kako se Al-Aksa nalazi pod velikim napadom i najavio nastavak palestinskog otpora.

U intervenciji izraelskih snaga ozlijeđen je i fotoreporter AA Mostafa Alkharouf.

 

trt.com