<

Naser Orić poslao poruku zbog koje se Aleksandru Vučiću diže kosa na glavi!

Po kojem pravu, zašto i s kojim ciljevima Srbija pravi duge spiskove i hapsi bh. državljane zbog navodnih zločina počinjenih nad građanima Bosne i Hercegovine u Bosni i Hercegovini. O tome je Naser Orić, ratni komandantom odbrane Srebrenice, i Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine pričao u emisiji Dobar dan BiH Hayat televizije.

Srbija revnosno hapsi građane Bosne i Hercegovine kad god joj se za to pruži prilika. Iz Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine istakli su da su brojne žrtve montiranih procesa skuhanih u srbijanskoj kuhinji i začinjenih raznim oblicima pravnog nasilja, počev od profesora Ejupa Ganića, generala Jovana Divjaka, Ilije Jurišića preko Nasera Orića do trenutno u Srbiji pritvorenih Huseina Mujanovića, koji je i sam preživio strahote srpskih logora ’92. godine, i Osmana Osmanovića.

“Ovo se ništa novo nije desilo i Srbija će to da radi dok Srbija ne napravi balans. Srbija će da traži pravdu dok ne osudi sve one koje je napadala. Mislim da je to šabloniranje od ’92. godine pa do danas. To je jedna vrsta rada te srbijanske obavještajne agencije koja pokušava da ostvari taj plan relativizacije genocida koji se desio u Srebrenici. Imate ljude koji su stavljani na spiskove, a koji nisu bili za vrijeme rata na tim zonama. Imate Haški tribunal, koji oni ne poštuju, ali traže neku svoju pravdu – kazao je Orić za Dobar dan BiH.

“Srbija ne bi trebala imati veze s time. Oni su donijeli zakon da imaju nadležnost da hapse građane BiH što je mimo svih pravila. Srbija nema nikakvih prava da hapsi druge građane. Svaka suverena zemlja ima pravo da sudi svojim građanima. Ukoliko to nije realno i ne može da se izvrši odnosno ne može procesuirati svoje građane, tu su međunarodni sudovi , a ne neke druga država – kazao je Pivić.

Novinarka je pitala Nasera Orića da li smije da pređe granicu i ode u Srbiju.

“Ja zasigurno mogu lično prelaziti granicu, ali pravno ne mogu. Jer imam isti problem kao Osmanović, jer su oni za mnom podigli potjernicu još od ’92. godine pa do danas. Kada su me u Švicarskoj uhapsili, oni su mislili da me mogu isporučiti u Srbiju, a moj je predmet bio u postupku. Srbija je agresor koja je započela rat i nepojmljivo je da ljudi koji su branili BiH budu osuđeni – odgovorio je Naser Orić.

Pogledajte cijeli snimak gostovanja na Hayatu.

<