<

Naše bake znale su koliku moć ima: Ovaj napitak ne košta puno, a leči mnoge zdravstvene probleme!

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mleka: vitamini B i E, minerali i mlečni šećeri koji su važni za izgradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osetili maksimalan učinak ove dragocene tečnosti koju su naše prabake koristile kao lek, konzumirajte pola do jednog litra surutke dnevno. Najbolje je piti je ujutru na tašte, te uz doručak, ali učinak ćete osetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvežili i vratili energiju. Ovaj moći napitak ima i svoju skromnu stranu jer uopšte nije skup.

Surutku je dobro piti svaki dan jer…

 1. Najbolji je prirodni lek za jetru
  Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji organizam oprema aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te obolelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Ukoliko želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite jeste da posegnete za čašom surutke.
 2. Pomaže kod mršavljenja
  Surutka sadrži puno belančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama surutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranljivim stvarima, surutka je važan deo redukcijske dijete i korisna svakome ko želi da održava vitku liniju. Belančevine u surutki takođe povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osećaj gladi.
 3. Rešava problem zatvora
  Surutka će brzinski podstaći probavu i rešiti neprijatan osećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima ima diuretska svojstva, pazite da ne preterate s konzumacijom (maksimalno litar sirutke dnevno) jer može da izazve proliv. Surutka poseduje mlečnu kiselinu koja smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima, a njen niski pH podstiče rad creva.
 4. Smanjuje stres i osećaj umora
  Surutka podstiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po regulisanju sna i poboljšavanju raspoloženja.
 5. Reguliše povišene masnoće u krvi
  Surutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspevaju da kontrolišu lekovima i ishranom. Naime, surutka kod gotovo svih ljudi reguliše povišeni holesterol i trigliceride nakon nekoliko nedelja redovnog konzumiranja.
 6. Pomaže u izgradnji mišićne mase
  Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno treninga.
 7. Snižava krvni pritisak
  Redovno konzumiranje surutke doprinosi i zdravlju vaskularnog sistema jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni pritisak, te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, piše zadovoljna.hr.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

<