<

NASA objavila fotografiju asteroida: Ovo nikada nitko nije vidio!

NASA je objavila fotografiju s površine jednog asteroida koju čovječanstvo nikada ranije nije vidjelo.

Na asteroidu se nalazi neobična planina nazvana Ahuna Mons, a pronađena je na površinama Ceresa, patuljastog planeta za koju se vjeruje da je najveća stijena u Sunčevom sustavu.

Ceres se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Fotografije je poslala sonda nazvana Dawn, koja se trenutno nalazi u orbiti oko Ceresa, ali je zapravo mrtva nakon što joj je ponestalo goriva.

Prošle godine, NASA je objavila kako će se sonda nastaviti kretati oko Ceresa desetljećima, ali nije otkrila hoće li preživjeti, javlja britanski Metro.

Nova se slika temelji podacima mapiranja koje generira Dawn.

NASA je napisala: “Ahuna Mons je nešto što je čovječanstvo nikada prije nije vidjelo. Kao prvo, njezine padine nisu ukrašene starim kraterima, već mladim vertikalnim prugama. Prema novoj hipotezi o njezinu porijeklu smatra se da je mjehur blata izronio iz dubine unutar patuljastog planeta i progurao se kroz ledenu površinu kroz slabu tačku bogatu reflektirajućom soli, a onda se smrznuo”

Podaci iz NASA-ine sonde otkrili su da maleni izvanzemaljski svijet “sadrži mnogo veći broj organskih tvari nego što se prvobitno mislilo”.

 

<