<

Nakon susreta Bidena i Putine oglasio se Trump: “Dobar dan za Rusiju”

S Trumpom su se složili i njegovi republikanski saveznici koji smatraju da Putin na sastanku u ženevskoj vili La Grange koji je trajao manje od tri sata nije napravio neke veće ustupke

Bivši američki predsjednik Donald Trump nije podržao američko-ruski summit, nazivajući sastanak američkog predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ženevi “dobrim danom za Rusiju”.

Bivši predsjednik koji je jednom kazao da Putinu vjeruje više nego američkim obavještajnim agencijama, izjavio je Fox Newsu da je Biden ruskom čelniku uručio poklon dajući mu glavnu ulogu na globalnoj sceni.

“Nismo ništa dobili. Dali smo Rusiji puno prostora, a nismo ništa dobili”, izjavio je Trump u srijedu.

“Bio je to dobar dan za Rusiju”, dodao je Trump. “Ne vidim što smo time postigli.”

S Trumpom su se složili i njegovi republikanski saveznici koji smatraju da Putin na sastanku u ženevskoj vili La Grange koji je trajao manje od tri sata nije napravio neke veće ustupke.

Trump se sastao s Putinom u Helsinkiju 2018, a s njime je poslije održao zajedničku konferenciju na kojoj je branio Putina od optužbi za umiješanost u predsjedničke izbore 2016.

Osim toga, Trump se odmaknuo od dugogodišnje američke politike kada se tri puta sastao sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong Unom, a zauzvrat nije ništa dobio.

Biden i Putin u srijedu su pokušali održati pozitivan ton razgovora, nazivajući ga konstruktivnim iako puno toga nije dogovoreno.

Predsjednici su se složili da trebaju nastaviti razgovore o kontroli nuklearnog oružja i povratku ambasadora u Washington i Moskvu te su obećali raditi na razmjeni zatvorenika.

<