<

Nakon skandala u bh. ambasadama: ‘Rade protiv bih, ne poštuju Ameriku i Kanadu’

Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi nisu ispoštovale instrukciju Ministarstva vanjskih poslova BiH o spuštanju zastava na pola koplja, kako bi 11. juli dostojanstveno bio obilježen i odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Informaciju da u Washingtonu nije ispoštovana ova instrukcija prenio je Erol Avdović, novinar i politički analitičar, dok je skandal u Kanadi javnost izvijestio Institut za istraživanje genocida Kanada.

Sve više novinara, aktivista i predstavnika bh. dijaspore ukazuje na skandalozan način rada dijela diplomatske mreže naše zemlje koja formalno predstavlja BiH, a neskriveno radi protiv interesa naše zemlje.

Na ovo upozorava i direktor Institita za istraživanje genocida, Kanada (IGC) Emir Ramić.

Uz izjavi za Radiosarajevo.ba on kaže da se u diplomatiji Bosne i Hercegovine nalaze osobe koje rade protiv vlastite države, a pritom niko ih ne poziva na odgovornost.

– To se posebno odnosi na ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marka Milisava i ambasadora u SAD Bojana Vujića. Navedeni ambasadori ne poštuju presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, niti rezolucije Kanadskog parlamenta i američkog Kongresa i Senata o genocidu u Srebrenici. Oni ne poštuju instrukcije ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine o spuštanju bosanskohercegovačke zastave na pola koplja u znak odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici”, navodi Ramić.

Ukazuje na skandaloznu činjenicu da zastave Bosne i Hercegovine ponovo nisu spuštena na pola koplja na zgradama ambasada u Kanadi i SAD na dan kada Kanada i SAD i cijeli civilizirani svijet odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

– Na moralni sunovrat ambasadora u Kanadi i SAD zaista treba konačno odgovoriti. Opasno je šutjeti. Navedeni ambasadiri i još neki zapravo ne predstavlju svoju državu, već antibosansku politiku Milorada Dodika i zastupaju interese manjeg bosanskohercegovačkog entiteta, a ne države Bosne i Hercegovine”, rekao je.

Takva antibosanska diplomatija, smatra on, demontira državu Bosnu i Hercegovinu na veoma važnom i osjetljivom polju diplomatije.

– To direktno slabi i ponižava ugled države Bosne i Hercegovine u Sjevernoj Americi i slabi njenu političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu moć, slabi značaj bosanskohercegovačke države i društva. Pozivam Šefika Džaferovića i Željka Komšića i ministricu vanjskih poslova Biseru Turković da u skladu sa Strategijom vanjske politike Bosne i Hercegovine na veoma važne diplomatske pozicije u Washingtonu i Otavi postave istinske predstavnike bh. države. U izuzetno važnom vremenu evroatlanskih integracija, u vremenu pojačanih napada na teritorijalni integritet, suverenitet i politički subjektivitet Bosne i Hercegovine, od krucijalne važnosti je imati istinske diplomate u politički najbitnijim mjestima u svijetu. Ovo nije samo moj stav već i stav kompletne sjevernoameričke dijaspore”, zaključio je Ramić.

<