<

Nakon Kine, Talibani žele dobre odnose i s Turskom

Mujahid je pozvao islamske zemlje da podrže politička rješenja koja vode prema zasutavljanju rata u Afganistanu. Također, on je naveo da Talibani žele dobre odnose s Turskom, koju naziva bratskom zemljom, pozivajući sve aktere da zaborave prošlost i okrenu se budućnosti.

R. I.

Povlačenjem američkih trupa iz Afganistana dodatno je zakomplicirana ionako izrazito napeta situacija u ovoj zemlji. Netrpeljivost između afganistanskih predstavnika vlasti i Talibana, koji imaju kontrolu nad značajnim dijelom zemlje izrazito je visoka i prijeti da eskalira, što bi svakako značilo pokretanje novog izbjegličkog vala prema Evropi.

Talibani se nastoje prikazati kao faktor stabilnosti i legitimni predstavnici naroda u Afganistanu, o čemu govore sve izraženiji diplomatski pokušaji prema drugim zemljama u smjeru zadobijanja podrške.

Prije nekoliko sedmica, predstavnici Talibana izrazili su spremnost za prijateljsku saradnju sa Kinom, a glasnogovornik Talibana Zabihullah Mujahid istakao da Talibani žele prijateljske odnose uspostaviti i sa Republikom Turskom.

Prema pisanju Daily Sabaha, Mujahid je pozvao islamske zemlje da podrže politička rješenja koja vode prema zasutavljanju rata u Afganistanu. Također, on je naveo da Talibani žele dobre odnose s Turskom, koju naziva bratskom zemljom, pozivajući sve aktere da zaborave prošlost i okrenu se budućnosti.

Poziv afganistanskih Talibana dolazi u trenutku kada je turska administracija najavila da će preuzeti brigu o aerodromu Kabulu u cilju uspostavljanja mira i sigurnosti na ovom području.

Da li će Talibani uspjeti zadobiti povjerenje Turske i predsjednika Erdogana zavisiti će o mnogobrojnih okolnosti, ali i od spremnosti Talibana da održe primirije na ovom području, što svakako neće biti lahko?

<