<

Najveće namete u Evropi imamo mi u BiH, preko 70 posto!

Naši zahtjevi su utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH. Hitno osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Radnici za mašinama da budu prioritet u vakcinaciji protiv koronavirusa, rekao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez

U organizaciji Sindikata metalaca Federacije Bosne i Hercegovine ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta u BiH, održan je protest na kojem su radnici iznijeli prvomajske poruke, svoje zahtjeve te poručili da će održati velike proteste u septembru ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

Mirni protesti počeli su polaganjem cvijeća na Trgu Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje Đuri Đakoviću, a kolona se potom uputila prema zgradi Energoinvesta i Vlade FBiH gdje je održan protest.

Okupljeni su nosili transparente s porukama “Radnici za mašinama prioritet za vakcinisanje”, “Zahtijevamo pravične plate za minimum dostojanstva” i “Ni dana bez kolektivnog ugovora”.

Predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Melez u obraćanju okupljenima kazao je da je odziv stopostotan te da se okupilo tačno 78 radnika, koliko su i pozvali.

“Predstavljamo radničku klasu sedam granskih industrijskih sindikata koji broje preko 70.000 radnika. Zahtjevima Sindikata metalaca pridružilo se još sedam industrijskih sindikata”, kazao je Melez te dodao:

“Naši zahtjevi su utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH. Hitno i bez odgađanja osloboditi privredu nepravedno visokih nameta. Najveće namete u Evropi imamo mi u BiH, preko 70 posto. Mi smo pružili mogućnost Vladi Federacije i poslodavcima da se dogovore.”

Pozvao je da radnici koji rade za mašinama budu na listi prioriteta za vakcinaciju protiv koronavirusa.

“Apelujemo prema svim institucijama u BiH, niko nije obišao proizvodne radnike da vide za mašinama kako rade za vrijeme pandemije. Svi hoće vakcinu prije reda. Prioritet svih prioriteta je da vakcinu dobiju oni koji privređuju za mašinama, oni ne mogu raditi online”, poručio je Melez.

Naglasio je i kako je potrebno bez odgađanja pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora.

“Dali smo im rok od 30 dana. Ukoliko se ne ispuni nijedan zahtjev i ne počnu pregovori u roku od 30 dana, svi industrijski sindikata, idemo u kolektivni bunt. Ovo više nećemo trpiti”, kazao je Melez te zaprijetio sa protestom od 100.000 radnika u septembru, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Okupljenima se obratio i Mevludin Bektić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH, koji je poručio da borba za prava radnika nikada ne prestaje.

“Ta borba je i danas potrebna. U toj borbi možemo uspjeti samo snagom zajedništva za zajedničke ciljeve. Naš cilj je jasan. Želimo raditi. Tražimo zaštićena radna mjesta i plaće za dostojan život. Želimo da bh. društvo bude prosperitetno gdje će svi raditi i živjeti od svog rada”, kazao je Bektić.

Jedan od radnika Polutan Keno istakao je da je potrebno što prije donijeti zakone o radničkim pravima, dodajući da nikad nije bilo gore stanje u metalskoj industriji.

“Ja sam u metalskoj industriji 36 godina. Nikad gore nije bilo. Plata je 250 eura, a kad vidimo njihove plate, 2.000 eura, pa vi uporedite”, kazao je ovaj radnik.

Mirza Pobrić, jedan od učesnika protesta, izjavio je da bi na protestima bilo mnogo više radnika da nije pandemije koronavirusa.

“Naš zahtjev je da hitno i bez odgađanja utvrđivanje najniže plate u FBiH, čiji bi osnov bio 70 posto prosječne plate u FBiH. Svi znamo da radnici teško žive od svojih plata. Mi prozivodni radnici koji radimo u tri smjene nismo nikako prestajali s radom tokom pandemije. Smatramo da osim ljekara, zdravstvenih radnika i starije populacije treba da nas stave na listu prioriteta za vakcinu. Također, potrebno je odmah pokrenuti aktivnosti u vezi s počinjanjem pregovora za usaglašavanje i zaključivanje kolektivnog ugovora. Svi govore o odlasku mladih iz ove zemlje, ali niko ništa ne čini da se to spriječi”, kazao je Pobrić.

 

fokus.ba

<