<

Načelnik Grujičić naredio da se ukloni baner sa bajramskom čestitkom iz centra Srebrenice

Mladen Grujičić, načelnik Općine Srebrenica, naredio je da se ukloni baner kojim Medžlis Islamske zajednice u Srebrenici svim muslimanima čestita nastupajući Kurban-bajram.

Potvrdio je Damir efendija Peštalić, glavni imam MIZ Srebrenica.

– Mi smo to postavili, smatrajući da je to normalno, da mi kao institucija Islamske zajednice u Srebrenici možemo javno čestitati Bajram svojim pripadnicima Islamske zajednice i to je baner na kojem samo piše Bajram šerif mubarek olsun. Naš tradicionalni način čestitanja. To je načelniku zasmetalo i on je brzom intervencijom i prijetnjom ljudima koji su ga postavili, vatrogasnoj jedinici naredio da se to skine – kazao je Peštalić za Faktor.ba.

I Ćamil Duraković je ogorčen skandaloznim potezom Mladena Grujičića.

“Svake godine tradicionalno Opština Srebrenica je imala banere kojima svakoj vjeskoj zajednici čestita blagdane – od Božića, Uskrsa, do Bajrama. Jutros je Vatrogasna jedinica otišla da preuzme banere, ali su oni bili dotrajali. Islamska zajednica je odštampala nove koji imaju tradicionalnu poruku Bajram Šerif Mubarek Olsun. To je načelniku zaparalo oči jer ima simbol IZBiH. Postavljeni su na mjesto starih. Načelnik je iziritiran pozvao Vatorgasnu jedinicu da ih skine. Pozvao sam ga da razgovaramo, ali je rekao da neće prihvatiti niti jedan baner koji nema znak opštine, bilo da je od IZBiH ili Pravoslavne crkve”, rekao je Duraković za N1.

FOTO: Kao odgovor na skandalozni potez načelnika Srebrenice, Bošnjaci su postavili bajramske banere na zgradama u centru grada

<