<

Na Vučjaku imaju kafić, butik i restoran, ali za nuždu moraju ići u šumu

Čak i kada bismo imali najbolje inžinjere i neograničene resurse, pitanje je da li bi se do zime ovaj kamp uspio osposobiti

Vučjak je privremeni migrantski kamp koji je ljetos formirala Vlada Unsko-sanskog kantona, nakon što je Gradsko vijeće Bihaća izglasalo lokalitet, a sve kako bi sa ulica bili sklonjeni prekobrojni migranti jer su kampovi Miral, Bira, Borići i Sedra već bili prepuni. Kamp se nalazi sedam kilometara od gradskog centra, uzbrdo, uz planinu Plješevica, kuda se, inače, migranti svakodnevno kreću u pokušajima da kroz šumu umaknu hrvatskim graničnim policajcima.

Recept bez lijeka

Međunarodna zajednica je ovdje na strani Hrvatske, koja u Parlamentu EU ulaže veto protiv Vučjaka, tako da kamp nikad nije dobio upravitelja ni zvaničnu pomoć. IOM i DRC, koji svugdje vode brigu o migrantima, u Vučjak ne zalaze.

image

– Ovdje je sve problem, nema dovoljno vode, nema dovoljno hrane, nema odjeće, nema deka, prokišnjavaju šatori, sve je hladnije kako dolazi zima. Nemamo ni ljekarske pomoći, prije nekoliko dana ovdje je jedan migrant ubijen u tuči. Nikoga nije briga za nas. Jedina nada nam je da pokušamo “the game” i da stignemo do Evrope. Ja sam pokušao samo jednom i nisam uspio, hrvatska policija me je vratila u Bihać. Ali, to nije ništa, u kampu sam upoznao ljude koji su čak trideset puta pokušavali i opet su bili vraćeni, priča nam Duer, migrant iz Pakistana.

Tu je i dvadesetdvogodišnji Afganistanac Muhamed, koji ne govori engleski, ali nam je mašući rukama i pokazivajući na sve strane ukazao na grozote koje postoje u kampu. Prljavština, smeće, hladnoća, čak smo sa njim ušli i u šator u kojem su smješteni samo oni migranti koji imaju scabijes (šugu), a šator služi kao neka vrsta karantena. Nažalost, u njega se ulazi i izlazi bez ikakvog reda. Najveći problem je kupanje migranata, koji su se tokom toplih dana prali napolju, a sad kako je zahladilo, mnogi to uopće ne praktikuju.

image

USLOVI SU NIKAKVI, ALI OD PRELASKA GRANICE NIKO NE ODUSTAJE

Nedostaje i lijekova. Novootvorena ambulanta za migrante radi dva dana sedmično na Zavalju. Nakon što im doktori prepišu recepte, migranti ih donesu radnicima Crvenog križa tražeći lijekove. Međutim, oni nemaju lijekova da im daju.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH u Sarajevu razmotrio je i usvojio plan mjera i aktivnosti za efikasno upravljanje migrantskom krizom u Bosni i Hercegovini, koji će biti dostavljen Vijeću ministara BiH.

Konačno su se usaglasili oko čvrstog stava da BiH ne želi biti “hot spot” za ilegalne migrante, te kao prvi prioritet je postavljeno pitanje jačanja Granične policije BiH u cilju bolje kontrole granice i sprečavanja nezakonitih ulazaka na teritoriju BiH. Također, intenzivirat će se borba protiv krijumčarenja migranata.

Međutim, u realnosti, gotovo svakodnevno se hapse i kažnjavaju krijumčari te u siromašnoj BiH i siromašnoj Srbiji krijumčarenje je odavno postao unosan biznis.

image

Osim toga, Hrvatska daleko više ulaže u jačanje granica, a ipak ne uspijeva odvratiti migrante od pokušaja ilegalnih prelazaka. Migranti se snalaze na razne načine, neki plate krijumčarima da bi u duplom dnu gepeka automobila ili kamiona bili prevezeni, druge čeka taksi negdje u hrvatskim šumama kada u sitne sate već uspiju isforsirati granicu. Pribjegavaju i strategijama, jedna grupa se svjesno žrtvuje praveći distrakciju i bivajući uhvaćena od hrvatske policije, dok tu priliku iskoriste druge grupe da im pobjegnu.

Duera smo pitali da li je obeshrabren saznavši da ima migranata koji su i 20-30 puta bezuspješno pokušavali preći u Hrvatsku. Kaže da nije, jer migranti nikad neće prestati da dolaze. Iako su lokalne vlasti USK-a uvijek isticale da se pitanje migracija mora rješavati na istočnoj granici, iako je ta strategija konačno i usvojena, realno govoreći, šanse su male da ih zaustave. Granica je šuplja i prevelika kod svih nerazvijenih država na Balkanu – piše Oslobođenje.

image

No, ono što je sada prioritet, jeste da se prije zime iznađe rješenje za smještaj migranata na Vučjaku. Između nekoliko stotina i hiljadu njih mogli bi izgubiti živote na planini, kada padnu temperature i snijeg. Kako država još nema alternative, pretpostavlja se da će Vučjak ostati gdje jeste, uz eventualno pojačavanje logistike.

Zima stiže

– Ne vjerujem da će do toga doći, da će ozvaničiti ostanak ovog kampa na Vučjaku i tokom zime. Iza takve odluke bi morao neko stati, a ko će to poduzeti, ko smije preuzeti odgovornost za ono što se može desiti, pita se pred nama Selam Midžić, sekretar Crvenog križa grada Bihaća, kojeg smo jučer zatekli na Vučjaku tokom podjele ručka migrantima.

image

I gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić jučer je izjavio da sa prvim snijegom očekuje da se svi migranti sliju u Bihać. Grad čeka drama, smrzavali se migranti na Vučjaku ili na ulicama, apsolutno je svejedno. Opet će biti i onih građana koji će pomoći migrantima, kao što će biti i onih migranata koji će provaljivati u kuće i objekte, kao i prošle zime.

Jučer na Vučjaku migranti su nevoljko razgovarali sa nama, razočarani su u sve medije koji dolaze, ali se stanje ne mijenja. Od svih država koje su prošli, shvataju da je naša najneorganizovanija. Svi oni imaju svoje razloge zašto bježe iz Pakistana, Afganistana, Irana, Indije, ali pobjeći iz Bosne je tek na jednom većem levelu nužde. Zima dolazi i svašta može da se desi.

image
image
image
image

TAGOVI

<