<

Na ruševinama kuća postavili šatore

Posljednji napadi Izraela na Pojas Gaze započeli su 10. a okončani 21. maja, u skladu s prekidom vatre postignutim s Hamasom. Tokom napada na Gazu ubijena su 254 Palestinca, od toga 66 djece i 39 žena, a 1.484 osobe su ranjene.

Više od 100.000 Palestinaca raseljeno je zbog napada. Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), uništeno je više od 1.000 kuća, a prema palestinskim izvorima gotovo 2.000. Na hiljadama je pričinjena materijalna šteta.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima najviše su uništena područja sjeverno od Gaze.

Područje Beit Lahiya na sjeveru Gaze bilo je meta izraelskih zračnih napada 12. maja. U napadu je uništeno devet zgrada s više od 35 stanova.

Neke porodice kojima su uništene kuće sklonile su se u okolne škole, a neke kod svoje rodbine. Neki Palestinci, koji nemaju gdje otići, nastavljaju život u improvizovanim šatorima.

Abdullah Zavaria, koji ima brijačnicu na ulazu u jednu od srušenih zgrada, pokušava se baviti svojom profesijom. Nakon napada u kojem mu je uništena kuća, suprugu i četvero djece poslao je rođacima, a on živi u improvizovanom objektu.

“Kuća nam je uništena. Pucali su nesumično. Ovdje žive civili. Nije bilo razloga da napadnu ovo mjesto. Mi ne znamo šta da kažemo”, kazao je Zavaria.

“U jednom nam se trenutku kuća srušila na glavu. Ispod ruševina izvukli smo osam tijela i više od četrdeset povrijeđenih. Porodica Et-Tanani, naše komšije, u potpunosti je uništena. Poginuo je Rafet et-Tanani, njegova supruga i četvero djece, od kojih je najstarije imalo šest godina”, ispričao je Zavaria o napadu koji se dogodio 12. maja.

Napominjući da je više od pedeset porodica ostalo bez domova, Zavaria je kazao da su morali postaviti šatore na ruševinama svojih kuća.

“Nemam gdje otići. Naša je situacija vrlo teška, nemam načina da obnovim svoju kuću ili iznajmim kuću”, izjavio je Zavaria za Anadolu Agency.

<