<

NA BIROU NAJVIŠE GIMNAZIJALACA, A NAJMANJE VOZAČA, MAJSTORA…

Učenici devetih razreda, koji sa nastavom završavaju 4. juna, uveliko se pipremaju za upis u srednje škole. Prema rasporedu Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, prvi upisni rok počet će 11. i trajat će do 18.juna. Oni koji ne uspiju uspisati željenu školu u ovom terminu moći će to uraditi od 24. do 28. juna.

Resorno ministarstvo na inicijativu zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonka Marića te čelnih ljudi resornih sindikata ministarstvo je odlučilo da se ove godine provjera znanje ne vrši polaganjem eksterne mature.

Tržište rada

Našim maturantima utvrdit će se ekvivalent bodova potrebnih za upis u srednje škole kroz upisni sistem EMIS i na taj način ćemo prevazići potrebni broj bodova od maksimalno 30, koliko je i ranije nosila eksterna matura – kazala je ministrica Naida Hota Muminović.

Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS apeluje na buduće srednjoškolce da dobro razmisle koju školu da upišu.

-Statistika je pokazala da oni koji upišu neku od strukovnih škola brzo dođu do posla. Još ako učenik zna barem jedan strani jezik on će sigurno na tržištu rada nakon završene srednje biti prepoznat. Na birou je sve manje vozača, majstora i onih koji su završavali strukovne škole, a sve više gimnazijalaca koji završavaju fakultete. Međutim, idu na biro tamo budu dugi niz godina – kazao je Sivro.

Dobijanje poticaja

Prema njegovim riječima, mnogo je lakše strukovne škole završiti. Takve obrazovne ustanove često dobijaju poticaje pa takvi kadrovi mogu otvoriti neku svoju radnju i tako prehrenjivati porodicu.

-Moramo voditi računa o planu razvoja Kantona, odnosno kojim strukama i djelatnostima dati prednost. Trenutno su to u Sarajevu turizam, ugostiteljstvo, IT industrija…zato nam fali mašinobravara, radnika iz elektrostruke…Mišljenja sam da se traba opredijeliti za one koje će im pomoći da na što prije dođu do posla jer mnogi nemaju mogućnost da se dalje školuju – kazao je Faruk Bešlić iz Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS.

crna-hronika

<