<

Muslimani imaju čudnu spremnost i potrebu za međusobne svađe i neslaganja, dok neprijatelji stežu obruč oko njih

Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Šejh Muhamed Gazali, rekao je: ”Prije nekoliko stoljeća muslimani su izgubili osjećaj da su ummet s Božanskom poslanicom koju trebaju dostaviti svijetu i da će biti pitani za njeno dostavljanje i prenošenje na najljepši način, pred Allahom i pred ljudima.

Od ove velike zadaće i dužnosti odvraćaju ih razilaženja oko sekundarnih pitanja, međusobni sukobi, lični i kolektivni hirovi, zbog čega su se iscrpili i oslabili i zbog čega doživljavaju poniženje za poniženjem i poraz za porazom. 

Nedavno sam pročitao fetvu velikog imama, šejhul-Azhara, o propisu držanja ruku u toku namaza – da li ih treba vezati ili držati spuštene -, i šejh je izdao pravnu deciziju da je namaz ispravan u oba slučaja. Hvala Bogu što slučaj nije proslijeđen Međunarodnom sudu pravde i što je time spor oko tog pitanja prestao.

Muslimani imaju čudnu spremnost i potrebu za svađe i neslaganja, i oni ne prave razliku između prehlade i karcinoma, niti između nakupina masnoće i tumora.

Oni takođe imaju neobičnu sposobnost da ignorišu temeljne stvari i da umanjuju njihov značaj.

Ne znam koliko dugo će ovo stanje trajati, ali znam dobro da ih njihovi neprijatelji vrebaju u zasjedi i vrše opasne zavjere oko njih, prijeteći muslimanskoj sadašnjosti i budućnosti.” 

 

saff.ba

<