<

Mudrost Alije Izetbegovića potrebna nam je i danas

U organizaciji Asocijacije mladih SDA danas je na mezarju Kovači obilježena godišnjica rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača SDA Alije Izetbegovića.

Poštujući epidemiološke mjere, na Kovačima su se okupile delegacije, i građani, a prisutni su bili i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, te sin rahmetli Alije Izetbegovića, predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Proučena je Fatiha i položeno cvijeće na šehidskom spomen-obilježju na Kovačima te na mezaru Alije Izetbegovića.

– Alija Izetbegović je bez ikakve sumnje najznačajnija ličnost u modernoj historiji BiH. Bio je na čelu BiH u vrijeme raspada bivše Jugoslavije i borbe za osiguranje samostalnosti, nezavisnosti i međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine i uspješno je dobio tu bitku – rekao je Džaferović, dodajući da je BiH postala nezavisna, međunarodno priznata članica Ujedinjenih nacija.

Dostignuća koja će zauvijek ostati upisana u historiju BiH

– Bio je na čelu BiH u vrijeme odbrane od agresije. BiH je odbranjena, sačuvana je cjelovita i demokratska. To su dostignuća koja su direktno vezana za ličnost rahmetli Alije Izetbegovića, to će zauvijek biti upisano u historiju BiH. Alija Izetbegović je čovjek koji je cijenjen i na Istoku i na Zapadu, kao državnik, mislilac, pisac, kao humanista. Djela Alije Izetbegovića ostat će kao trajna inspiracija budućim generacijama i primjer kako se u gotovo nemogućim uvjetima bori za slobodu, toleranciju, demokratiju i državu BiH – rekao je Džaferović.

Istakao je da je sretan što je imao priliku da u jednom periodu svog političkog djelovanja bude jedan od bliskih saradnika rahmetli Alije Izetbegovića.

– Mudrost Alije Izetbegovića je potrebna i danas kada se BiH bori sa onim silama koje ne žele dobro našoj zemlji. Volio bih da postoji više jedinstva kod probosanskih političkih snaga – rekao je Džaferović.

Bakira Izetbegovića novinari su upitali čega se najviše sjeća iz djetinjstva, odnosno iz života Alije Izetbegovića.

– Kako starim sve su mi svježija sjećanja na rano djetinjstvo, na rahmetli Aliju. Radio je puno po terenu, ja sam ga mnogo volio. Znao je biti na terenu i po pola godine. Probudim se, i tamo moj rahmetli babo, koji je bio snažan i lijep muškarac, leži u postelji blizu moje. Uvijek bi mi donosio neke poklone. To su neke slike iz djetinjstva – rekao je on.

Strpljenje, vjera u Boga i povjerenje u ljude

A poslije, kazao je, nastaje turbulentan život, sa zatvorima, ratovima, raznovrsnim belajima.

– Imao sam priliku učiti od čovjeka koji je staložen, uporan, koji je sve te probleme nadvladao – kazao je.

Na pitanje novinara koju je najveću lekciju naučio od oca, Bakir Izetbegović je rekao da je to strpljenje, vjera u Boga i povjerenje u ljude.

– Sve dolazi preko ljudi i on je znao inicirati bolju stranu kod ljudi, on je to umio – kazao je.

Izetbegović se osvrnuo i na pitanje kako bi Alija Izetbegović danas kreirao Bosnu i Hercegovinu.

– Pa ovako, kao i mi. Možda bi moglo drugačiji. On je bio jedan vrlo sposoban političar, jedan vrlo sposoban čovjek, vjerovatno bi to radio bolje od nas, ali ja ne vidim drugog puta. Mi živimo u zemlji u kojoj nažalost su političke snage podijeljene. Snažne su još uvijek one koje su protiv Bosne i Hercegovine, protiv njenog napretka, reformskog puta. Imamo natezanje konopca. U vrijeme Alije Izetbegovića bila je 100 postotna vlast na 30 posto teritorije. Danas je 30 posto vlasti na 100 posto teritorije, tako da nije lako u odnosu na SDA. Nije lako te stvari vući u pravom smjeru, ali mislim da mi držimo tu stabilnost, da ona ne ide unazad, unatoč ogromnim otporima, gravitacionim poljima na Balkanu, Beogradu, Zagrebu, da se stvari pomjeraju u pravom smjeru, ali veoma sporo, upravo onako kako se navlači konopac. Mislim da mi politički taj konopac vučemo u pravom smjeru – rekao je Izetbegović.

(Faktor.ba)

<