<

Migrantskom rutom do BiH: Hafiz iz Maroka Zekeriyah Arif uči mukabelu i pomaže u džamiji u Sarajevu

U Hadži Idrizovoj džamiji u Sarajevu, svaki dan deset učača Kur’ana, tokom ramazana uče mukabelu.

Među učačima mukabele u ovoj džamiji su i dvojica hafiza, jedan od njih je Marokanac Zekeriyah Arif, a drugi Bilal Hamidović, koji je nedavno položio hifz i učenik je trećeg razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Hafiz Zekeriyah Arif iz Maroka je krenuo poznatom migrantskom rutom prema Evropi, a u džamiju u Sarajevu došao je prošle godine. Nakon toga je pokušao otići do porodice u Francuskoj, ali je vraćen iz Hrvatske.

– Prije nego što je krenuo, sreli smo se prije ramazana prošle godine. Ja sam mu kazao ako Allah dadne, bujrum da se vidimo, ako uspiješ – hvala dragom Bogu, ako ne – mi smo tu da ti pomognemo koliko možemo. On se vratio i mi smo mu ustupili da nam bude musafir (gost, op.a.) određeni vremenski period, uradili smo se što je do nas, prijavili u Odjel za strance, ima bijeli karton na azilu…Mi smo počašćeni da je godinu dana s nama i mogu kazati da uključujući i mene i sav džematski odbor, možda je osoba koja najviše trenutno doprinosi/hizmeti džamiji u proteklu godinu – pojašnjava Bešlić.

Hafiz Arif, koji govori arapski, francuski i engleski jezik, u džamiji ima svoju sobu gdje boravi, a u džamiji uči ezan (poziv na molitvu), mukabele, a pomaže i u mektebskoj nastavi te podučavanju arapskom jeziku.

– Dobro poznaje mekame učenja Kur’ana, mekame učenje ilahija. Jedno vrijeme je boravio i u Turskoj, jedna atipična osoba s tih prostora gdje mi uglavnom imamo predrasude da su to neobrazovani ljudi uskih svjetonazora i shvatanja, a on je sve drugačije, kao da je rođen na ovim našim prostorima i ‘uklopio se’ s ovim našim džematlijama koje su ga prihvatili kao najrođenijeg i da mu izađu u susret kako bi se osjećao kod kuće – rekao je Bešlić.

Dodaje kako se ne zna kakva sudbina čeka mladog Marokanca, ali da će zasigurno, ako ode, s ovih prostora ponijeti bogatstvo iskustva, tradicije, poimanja vjere.

Arif (27) je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazao kako potiče iz grada Agadira, u Maroku.

U rodnom Maroku, gdje je također bio imam, studirao je na Fakultetu islamskih nauka. Potom je studirao i na Fatih Institutu za islamske i arapske studije (Ma’had Al-Fatih), u Istanbulu, u Republici Turskoj. Ipak, zbog niza neprilika koje su ga zadesile morao je prekinuti školovanje i krenuti prema Evropi, a u Francuskoj ima porodicu.

– Moja sudbina je bila doći u Bosnu. Veoma je lijepo – kazao je Arif koji je kazao kako je ovdje pronašao džamiju u kojoj je veoma sretan.

Dodao je kako mu mnogo pomaže i efendija u Sarajevu, naročito u komunikaciji.

Arif je kazao kako je sretan ovdje te da pomaže djeci koja pohađaju mekteb, ali i drugim ljudima u savladavanju arapskog jezika i učenju Kur’ana.

Izvor: Anadolija

<