<

Mesić za BBC: Tuđman želio da pripoji dio Bosne, a Milošević 63 posto

Politički uspon Slobodana Miloševića bio je na vrhuncu u danima dok je Stjepan Mesić predsjedavao jugoslavenskom federacijom, a zemlja se na terenu raspadala u sve češćim oružanim sukobima.

– Osnovni uzrok rata je da je Milošević želio da stvori Veliku Srbiju, ali je kao veliki glumac varao svijet da se zapravo bori za Jugoslaviju. On je znao da je svijet sentimentalan prema Jugoslaviji, zaslugama Tita i pobjedi u Drugom svjetskom ratu – rekao je Mesić.

Mesićevi opisi Slobodana Miloševića uvijek imaju miris tompusa i aromu viskija, po čemu je srpski lider bio prepoznatljiv u prvim godinama političke karijere.

– Milošević je poslije nekog ručka ili večere pio viski, bio je onako dežmekast, a mene je čudilo kako je on sa takvim licem i takvom građom postao nevjerovatno popularan u Srbiji. Na moju opasku da želi da napravi Veliku Srbiju i da ćemo svi od toga imati štete, a najveću štetu će imati Srbija, te da će mu Srbi suditi i vješati ga na Terazijama, on mi samo kaže: “Još ćemo da vidimo koga će da vješaju” – ispričao je Mesić.

Slobodan Milošević: Varalica u dobrim košuljama

Putevi su im se sreli pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu gdje se Mesić pojavio kao svjedok u procesu protiv Miloševića.

– Uvijek je imao dobru kravatu i košulju. Ljudi uvijek gledaju odijelo, a zapravo je košulja važnija – ona govori ko je dobro obučen, a Milošević je uvijek imao dobru košulju, čak i u Hagu – kazao je Mesić za BBC.

Stjepan Mesić upoznao je Franju Tuđmana još 1965. godine, kada je sa liste građana izabran među poslanike hrvatskog Sabora.

– On meni tada nije imponovao, ja sam bio dio grupe aktivne u Hrvatskom proljeću, a on je održao samo jedno predavanje – kazao je Mesić.

Protivnici režima

Hrvatsko proljeće je politički sukob u okviru Saveza komunista od 1967. do 1971. godine u kome je grupa hrvatskih intelektualaca tražila reformu partije i jugoslovenske federacije.

Mesić kaže da su nosioci te politike i krajem osamdesetih bili pozvani da se vrate na javnu scenu.

– Mi smo zvali proljećare da se uključe u politiku, ali oni su se malo bojali, a i nisu željeli da izgube svoje privilegije pa su željeli još da čekaju. Tuđman je, s druge strane, najprije želio da formira novine u kome bi govorili protivnici režima, ali je onda predložio da se formira zajednica koja bi opstala i ako se zabrane političke stranke – kazao je Mesić.

O sopstvenom uključivanju u “novo društvo”, Mesić kaže da je vjerovao da stvari mogu da budu pod kontrolom.

– To su u najbližem krugu bili sve antifašisti, i ja sam se zato našao u tom krugu – a mi smo mogli da držimo Tuđmana u nekim okvirima. Kad je dobio pasoš i otišao u Kanadu, tamo je bio u ustaškom centru i prvi put se vratio sa novcem pa je počeo stvaranje podružnica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) – istakao je Mesić.

Nisam pogriješio

Memoari Stjepana Mesića izdati su dva puta: 1992. godine pod naslovom „Kako smo srušili Jugoslaviju – politički memoari„, a dvije godine kasnije sa promijenjenim naslovom „Kako je srušena Jugoslavija“.

– Ja sam promijenio naslov jer sam vidio da se pogrešno interpretira. Htio sam da kažem da smo svi krivi što smo srušili Jugoslaviju, a ne da ja budem u prvom planu kad kažem mi – ovako sam dao objektivizaciju – naglasio je Mesić.

U njegovim sjećanjima, važno mjesto ima i tajni susret sa tadašnjim njemačkim šefom diplomatije Hansom Ditrichom Genscherom, krajem 1991., dok ratni sukobi eskaliraju, posebno oko Vukovara, grada na krajnjem istoku Hrvatske.

Iz Mesićevih riječi vidi se da je odustao od modela jugoslavenske konfederacije i da se sprema međunarodno priznanje nezavisnosti Hrvatske koje je uslijedilo 15. januara 1992. godine.

– Upozorio sam ga da se ne može više da računa na novi politički dogovor jer su stvari otišle predaleko i da je izlaz u priznanju Slovenije i Hrvatske – da priznanjem svih republika možda zaustavimo rat koji planira Milošević, a Tuđman mu se pridružuje. Rekao sam mu da će taj rat biti vrlo kratak u Sloveniji, bit će krvav u Hrvatskoj i već je počeo, bit će brutalan u Bosni i Hercegovini, a poslije toga će se Srbija kupati u krvi – kaže Mesić uz napomenu da je s Genscherom susret bio privatno i tajno organizovan.

Iako se njegova prognoza ostvarila, Mesić danas tvrdi da je učinio sve što je mogao da se spriječi rat.

– Ja nisam ni u čemu pogriješio, žarko sam želio da dođe do novog političkog dogovora i sve znanje i energiju sam upotrijebio, ali nije išlo. Da se Tuđman i Milošević nisu dogovorili oko podjele Bosne, mi bismo imali novu konfederaciju – zaključio je Mesić.

<