<

Mehmedović: Vakcinacija bh. građana u Srbiji je prevara

Šemsudin Mehmedović, zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentarisao je za BHT vakcinisanje bh. građana u susjednoj Srbiji.

– Građanin Bosne i Hercegovine, ako ode u Beograd, ne može proći ispod 200 do 300 konvertibilnih maraka troškova, koje ostavi u Republici Srbiji i, naravno, dobije vakcinu koja košta nekih dvadesetak KM. Ako pogledamo ekonomskim rezonom, oni zapravo vrše prevaru građana Bosne i Hercegovine – tvrdi Šemsudin Mehmedović.

Ipak, on navodi da za ovakvu situaciju nije kriva Srbija, već Vijeće ministara koje se stavilo u funkciju politike Republike Srbije.

– Prvenstveno mislim na predsjedavajućeg Vijeća ministara (Zoran Tegeltija op.a.) koji uopće nije samostalan u donošenju svojih odluka nego, a što sam iskazao i nakon imenovanja Vijeća ministara, on ne može da se oslobodi okova njegovog političkog lidera, lidera političke stranke iz koje dolazi – kaže Mehmedović.

Ističe kako su institucije BiH rano stupile u kontakt sa COVAX mehanizmom, te se u prvo vrijeme smatralo da državne vlasti rade društveno koristan posao. Nakon toga pojavili su se, kako je rekao, „bočni udari, prvenstveno neprijatelja BiH“ i situacija je eskalirala, a posao nije urađen.

Mehmedović je govorio i o predsjednicima nama susjednih zemalja, Hrvatske i Srbije. Uz Aleksandra Vučića povezao je poslovicu da „vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“, dok o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću kaže kako je napravio veliku transformaciju od socijaldemokrate do etnonacionaliste kada je shvatio da nema glasova na izborima bez nacionalizma.

<