<

MEĐUNARODNI SKANDAL O KOJEM BRUJI EVROPA: Srbija podržala represiju Kine nad muslimanima!

“Očekujemo da će se Srbija ponašati u skladu s obavezom usklađivanja spoljne i bezbjednosne politike sa politikom Evropske unije”, saopšteno je za Radio “Slobodna Evropa” (RSE) iz Pres-službe Unije.

Bruxelles je tako odgovorio na vijest da je Srbija podržala deklaraciju kojom se kršenje ljudskih i manjinskih prava Ujgura u kineskoj pokrajini Xinjiang definiše kao “borba protiv terorizma i ekstremizma”.

Podrškom deklaraciji, Srbija se našla naspram država Evrope i svijeta koje najoštrije osuđuju kinesku kampanju represije nad muslimanskom manjinom Ujguri, a prije svega masovna pritvaranja ovih ljudi u “kampovima za političko prevaspitavanje”.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva vanjskih poslova RSE nije dobio odgovor na pitanje ko je i zbog čega donio odluku da Srbija podrži deklaraciju. Na zvaničnoj stranici Ministarstva, kao ni misije Srbije pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, nije objavljeno da je Beograd potpisao deklaraciju.

“Srbija prema Narodnoj Republici Kini vodi kontinuiranu politiku, poštujući teritorijalni njen integritet, a unutrašnje stvari Kina treba da rešava bez pritiska međunarodne zajednice”, rekao je za RSE Veroljub Arsić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i član poslaničke grupe prijateljstva s Kinom u Skupštini Srbije.

U komentaru na to što je ovakav potez Beograda u neskladu sa politikom EU, čijem članstvu Srbija teži, Arsić je rekao da o tome može da se priča “kada Srbija bude učestvovala u odlučivanju Evropske unije”.

“Do tada, Srbija je samostalna, suverena država i vodi samostalnu u politiku u skladu sa svojim interesima, poštujući međunarodno pravo.”

slobodna-bosna

<