<

Madrid: Dronovi izazvali poremećaj u vazdušnom saobraćaju

Kompanija AENA, koja upravlja vazdušnom lukom u Madridu, objavila je da je 26 letova preusmjereno na druge aerodrome

Međunarodni aerodrom u Madridu bio je u ponedjeljak zatvoren duže od sat vremena zbog toga što su u blizini primijećeni dronovi, saopštile su španske vlasti, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kompanija AENA koja upravlja vazdušnom lukom u Madridu objavila je da je 26 letova preusmjereno na druge aerodrome do trenutka kada je u 14.15 sati skinuto ograničenja korištenja vazdušnog saobraćaja. Istakli su da je osnovana sigurnosna komisija koja će istražiti incident.

Ministarstvo saobraćaja objavilo je zatvaranje vazdušnog prostora oko aerodroma Adolfo Suarez-Barajas u Madridu, nakon što je Uprava za vazduhoplovstvo Španije (ENAIRE) izvijestila o mogućoj prisutnosti bespilotnih letjelica u tom području.

Španska civilna garda saopštila je da je otvorila istragu nakon što su dva pilota prijavila da su vidjeli nekoliko dronova u blizini madridskog aerodroma koji se nalazi istočno od centra glavnog grada Španije.

Sa prosjekom od 1.200 letova dnevno, međunarodna vazdušna luka Adolfo Suarez-Barajas je najprometnija u Španiji i jedna od najprometnijih u Evropi. Prošle godine aerodrom je opslužio gotovo 62 miliona putnika.

<