<

Mačke svoje vlasnike vide kao roditelje i jako su im privržene

Suprotno uvriježenom mišljenju, mačke zapravo mogu ostvariti jaku vezu sa svojim vlasnikom baš kao što to čine i drugi kućni ljubimci. Studije su pokazale da mačke imaju društveno-kognitivne sposobnosti, te da vas mogu vidjeti kao svog roditelja.Da bi udovoljili radoznalost svih ljubitelja mačaka Bright Side je objasnio zbog čega vas mačka vidi kao svog roditelja.

Oni su društvene životinje

Većina mačaka ima društvene potrebe. Mogu se sprijateljiti s drugim životinjama i sarađivati ​​s njima. One čak mogu osjetiti gubitak. Mačke se takođe pokušavaju družiti i stvarati veze s ljudima. Zapravo, neki stručnjaci kažu da i mačke misle da smo mi mačke. Veće od njih, ali ipak mačke. Oni vas vide kao porodicu.

Vezane su za vas

Vaša mačka traži bliskost sa vama. Pokušavaju biti biti uključene u ono što radite da bi stvorile osjećaj povezanosti. Jednom kada stvore tu povezanost, više je niko neće moći narušiti. Ovakvo ponašanje prema vlasniku prisutno je i tokom mačijeg odrastanja, što znači da vas vaša mačka vidi kao svog primarnog njegovatelja.

Pod stresom su kada niste blizu

Prema nekim studijama, ako se nalazite u sobi sa svojom mačkom i ostavite je samo dvije minute same, one će osjećati nesigurno, što će prouzrokovati stres. Njihov nivo stresa će se smanjiti kad se vratite i ponovno budete zajedno.

Vi ste njihovo sigurno mjesto

Mačke imaju sposobnost da razlikuju kod kojih su ljudi sigurni a kod kojih nisu. Prema studijama, veoma veliki postotak mačaka osjeća se sigurnijim kada su sa svojim vlasnicima. Većina mačaka bira svoje vlasnike kao prvi izvor sigurnosti, baš kao što djeca to čine s roditeljima.

Brinu o vama

Iako to možda i nije tako očito, vaša mačka se zaista brine za vas. Postoje različiti načini na koji vam može pokazati ljubav. Na primjer lupajući, buljeći u vas, pokazujući stomak, puštajući da se brinete o njima. Kad mačke puste da ih njegujete dokazuju vam da su s vama opuštene i da vam vjeruju, baš kao što bi to učinili roditelju.

<