<

Ljepota zrelosti

Moja samoća ne ovisi o prisutnosti ili odsustvu ljudi; naprotiv, ne volim one koji mi kradu samoću bez da mi ponude istinsko društvo.

Niče

Odavno ne pročitah nešto što me bolje opisuje! Kako vrijeme prolazi sve više se užasavam provođenja vremena u ispraznim razgovorima, besciljnim pričanjima, druženjima bez svrhe, “reda radi”.

Osjećaj istinske usamljenosti među ljudima sa kojima ne dijelite interese je neuporedivo jači od bilo kog osjećaja samoće. U takvim momentima zapravo želite pobjeći u samoću.

Valjda je to ta zrelost kad biraš ljude i razgovore koji ti gode srcu i duši, kad radije biraš sa nekim da ćutiš, jer znaš da se razumijete bolje nego sa nekim nakon sati diskusije, pojašnjavanja, rasprava…

Zrelost je kad radije biraš biti sam, nego sa većinom ljudi, kad više uživaš jednu te istu osobu vidjeti pet puta zaredom, nego pet drugih pojedinca koji ti zaista nisu istinsko društvo, ili kad iz mase ljudi pobjegneš u tišinu.

Zrelost je kad naučiš poznati ko te obogaćuje svakim susretom, sa kim razgovor neometano teče, ko te razumije i bez previše priče.

Sve ostalo je patnja!

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisala: Hana Harbić-Mušić

IslamBosna.ba

<