<

Liječnica upozoravala Crnogorce: ‘Zatvorite lijes, ljudi ljube mrtvog Amfilohija‘

Crna Gora: Alarmantne brojke novoobolelih
Situacija u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) trenutno je podnošljiva, ali brojke o novozaraženim korona virusom na nivou države, koje će se brzo odraziti i na broj hospitalizovanih pacijenata, više su nego alarmantne, ocenio je danas pomoćnik direktora KCCG Nemanja Radojević.

„Čini mi se da nam se bliži vrlo nepovoljna i loša, da ne kažem katastrofalna situacija“, kazao je Radojević za Televiziju Crne Gore.

On smatra da je Crna Gora blizu najgorem scenariju o kojem se govorilo na početku epidemije, jer je samo poslednjih dana broj novozaraženih bio oko 500.

„Za očekivati je da i narednih dana bude taj trend. Jedini logičan potez je uvođenje restriktivnih mera“, rekao je Radojević.

Objasnio je da najgori scenario, o kojem se govorilo još u martu, sa sobom nosi „enormnu“ opterećnost zdravstvenog sistema, do nivoa koji neće moći da podrži priliv pacijenata.

Radojević je rekao da je između 50 i 60 zdravstvenih radnika KCCG pozitivno na kovid-19, i nalaze se u kućnoj samoizolaciji ili na bolničkom lečenju.

U slučaju kolapsa u KCCG, Radojević je rekao da će biti scena „koje smo gledali u Italiji“. „Imam osećaj da stanovništvo očekuje da je sistem bezgranično sposoban da odgovori na svaku moguću potrebu“, naveo je Radojević.

On je upozorio na enormno usložnjavanje situacije, ako se hitno ne bude delovalo.

Oko 700 obolelih dnevno je neverovatna brojka za Crnu Goru, rekao je Radojević i istakao da će rastom broja obolelih biti i više preminulih. (kra)

 

<