<

Libijska vojska likvidirala ruske plaćenike u borbama kod Tripolija

Snage libijske vlade uspješno nastavljaju sa oslobađanjem zemlje od banditskih snaga koje predvodi Halifa Haftar. Na društvenim mrežama objavljen je snimak ubijenOG ruskOG plaćenika iz paravojne grupe “Wagner” koja ratuje u Libiji na strani Haftrovog režima.

Tripoli News – طرابلس نيوز@tripolinews_ly

#WATCH | Al-Rada Special Deterrence Forces releases a footage showing a #Russia|n Mercenary from #Wagner PMC killed in Al-Khala axis.#Libya #GNA #LNA541:01 AM – May 23, 2020Twitter Ads info and privacySee Tripoli News – طرابلس نيوز’s other Tweets


Ruski privatni vojni ugovarač Grupa Vagner rasporedio je približno 1.200 ljudi u Libiju kako bi ojačao snage odmetničkog vojnog zapovjednika Khalife Haftara, navodi se u izvještaju koji je procurio početkom ovog mjeseca iz Ujedinjenih naroda.

U 57 stranica dugom izvještaju nezavisnih nadzornika sankcija, podnesenom Odboru za sankcije Libiji Vijeća sigurnosti UN-a, navodi se da je ruski ugovarač rasporedio snage za specijalizirane vojne zadatke, uključujući snajperske timove.
Posmatrači UN-ovih sankcija identificirali su više od 20 letova između Rusije i istočne Libije od augusta 2018. do augusta 2019. civilnim avionima, koji su “čvrsto povezani ili u vlasništvu” grupe Vagner ili povezanih kompanija.

Posmatrači su također naveli detalje o 122 Vagnerova operativca, “od kojih su mnogi vjerovatno operativni ili su bili u operaciji u Libiji”.

Rekli su da je njih 39 iz Vagnerove specijalne snajperske grupe, a preostala 83 operativca iz njihovih borbenih jedinica.

U Grupi Vagner osoblje je uglavnom rusko, ali uključuje i građane Bjelorusije, Moldavije, Srbije i Ukrajine, navodi se u izvještaju. Dodaje se da su identificirani pomoću opreme koja je obično rezervirana za ruske oružane snage.

Od 2014. Libija je podijeljena između područja koja kontrolira Vlada nacionalnog jedinstva u Tripoliju i na sjeverozapadu, te na području koje je držala Haftarova Libijska nacionalna vojska (LNA) na istoku, u Benghaziju.

Haftar je prije godinu pokrenuo rat kako bi zauzeo glavni grad Tripoli i druge dijelove sjeverozapadne Libije.

saff.ba

<