<

Kukavičluk bošnjačke politike u Maglaju

Maglajska bošnjačka politika jučer je priredila novo poniženje za sve patriote ovog grada. Naime, jučer je u naselju Ulišnjak uklonjen uništeni transporter Vojske Republike Srpske, a koji je ranije bio postavljen kao spomen na herojsku odbranu Maglaja. Ovaj ponižavajući potez maglajskih vlasti i političara izazvao je ogorčenje većine građana ovog herojskog grada.

Prvi su reagirali iz Medžlisa Islamske zajednice Maglaj jer je spomenuti transporter bio postavljen na vakufskom zemljištu.

“Javno pitamo ‘izvršioce radova’ ko im je dao nalog i dopuštenje da mogu uvesti teške mašine u vakufsko zemljište (mezarje) s ciljem uklanjanja uništenog transportera koji na tom mjestu ‘opominje’ od okončanja agresije, bez ikakve saglasnosti i prethodnog obavještenja vlasnika zemljišta – Medžlisa IZ Maglaj? Ko će im platiti za ‘obavljeni posao’? Javiti se mogu i nalogodavci”, poručili su iz MIZ Maglaj.

Odmah nakon objavljivanja ove skandalozne vijesti, na društvenim mrežama je pokrenuta žustra rasprava o odgovornosti za spomenuto poniženje. Iako su SDA i vladajući SDP odmah pokušali skinuti sa sebe odgovornost za ovaj događaj, istina je da su i jedni i drugi odgovorni. SDP je odgovoran jer je inicijativu za uklanjanje transportera uputio bivši vojnik Vojske Republike Srpske Boro Jevtić, čovjek koji danas glumi mirotvorca. Jevtića je SDP-ov načelnik Mirsad Mahmutagić postavio za povjerenika MZ Bočinja. Također, uklanjanje transportera nije se moglo dogoditi bez saglasnosti i koordinacije načelnika Mahmutagića.

SDA je odgovorna jer je član ove stranke Ernad Bećirović uputio pismo predstavnicima međunarodne zajednice u kojem ih informiše o spremnosti da se transporter izmjesti na drugu lokaciju. SDA se danas ogradila od postupka Ernada Bećirovića.

“SDP svojim uticajima dovodi OSCE i ostale predstavnike medjunarodne zajednice da “zagrije uklanjanje transportera”, i tako ispunjava predizborno obećanje za glasove iz Bočinje, Bakotića, Krsnog polja, Jovića…
Povjerenik MZ Bočinja kojem je SDP dao ovlasti, inicirao je premještanje transportera dok je Općinska organizacija SDA Maglaj prozvana kao “krivac” za uklanjanje transportera iz Ulišnjaka i kao prilog tome maglajski SDP je objavio pismo namjere ambasadorima, čiji je potpisnik Ernad Bećirović uz niz netačnih informacija.
Ernad Bećirović niti je član IO SDA Maglaj, niti je zastupao zvanične stavove OO SDA Maglaj, koji su već od ranije našim građanima itekako poznati. Ali ono što vidimo je da se između ostalog u pismu namjere zahvalio i općinskom načelniku, Mirsadu Mahmutagiću na “doprinosu pri pronalasku rješenja”. Zašto ste u svojoj objavi taj dio izostavili ? Zar je moguće da se na našoj Općini nešto dogodi bez znanja načelnika, koji je sve moguće ovlasti sebi dodijelio”, navodi se u saopćenju za javnost SDA Maglaj.

Krajem septembra prošle godine Mjesna zajednica Ulišnjak je uz pomoć Ministarstva za boračka pitanja ZDK izgradilo spomen obilježje za 68 poginulih boraca Armije RBiH i civilnih žrtava tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. U sklopu tog obilježja postavljen je i uništeni transporter. Odmah nakon izgradnje spomenika, odnosno postavljanja transportera krenula je kampanja bivših vojnika VRS-a koji žive u naseljima Krsno Polje i Bočinja. U zahtjevu kojeg potpisuje Boro Jevtić navodi se da im posebno smeta to što centralno mjesto na spomen mjestu zauzima uništeni transporter agresorske srpske vojske i zastava sa ljiljanima.

“Srpska povratnička zajednica u naseljima Krsno Polje i Bočinja u općini Maglaj ovim putem želi da izrazi zabrinutost u vezi nedavne izgradnje Historijskog spomenika u mjestu Ulišnjak, a čije centralno mjesto zauzima vojni transporter vojske Republike Srpske koji je uništen u proteklom ratu na području Krsnog Polja i u kojem su živote izgubili dva vojnika Vojske Republike Srpske. Na spomenutom spomeniku se osim uništenog transportera nalazi i jarbol na kojem se vihori ratna zastava Armije BiH”, navodi se u zahtjevu.
Njih posebno boli to što će postavljanje uništenog transportera izazvati , kako navode u svom zahtjevu, svojevrsnu traumu kod roditelja, braće i sestara poginulih srpskih vojnika”.

Nažalost, bošnjačka politika u Maglaju je pokazala sav svoj kukavičluk. Boro i ostali demobilisani borci VRS-a mogu biti zadovoljni, tragovi njihovih nedjela su uklonjeni.

<