<

Kud svi Turci, tu i mali Mile: “Da li ezan u Ankari ‘arlauče’ kao onaj u BiH?”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokazao je jučer koliko je lako doći od čovjeka za kojeg su Turci neprihvatljivi kao partneri u svakom pogledu do ogromnog poklonika turskog predsjednika.

Iako je teško shvatiti kako je Dodik u jednom trenutku veliki protivnik Turske, a u drugom najveći prijatelj, posjeta Predsjedništva BiH turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu pokazuje da je kod predsjedavajućeg izrečeno kratkog daha.

Nije prošlo mnogo vremena od kada je Dodik govorio da je Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH.

Evo kako je to tada objašnjavao, a ništa bitno od tada se nije promijenilo u odnosima Turske i BiH osim njegovog mišljenja.

“Meni smeta uloga Turske u BiH. Ona je članica Savjeta za implementaciju mira i na svim sastancima podržava isključivo bošnjački pristup rješavanju problema; nikada se nije desilo da bude objektivna. Zato je Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH”, rekao je Dodik tokom svog prvog mandata predsjednika Republike Srpske.

Kako je tada prenijela Srna, Dodik je tada, gostujući u programu televizije B92, naveo da je Turska “pomagala muslimane” u ratu devedesetih godina, među prvima priznala Kosovo i uvijek bila “na suprotnoj strani od interesa” srpskog naroda u BiH.

 

Zanimljivo je da Dodiku nisu smetali ni ezani u Ankari tokom posjete Turskoj, kao što mu smetaju ezani u BiH.

Sjetimo se samo kako je Milorad Dodik, gostujući u jednoj srbijanskoj TV emisiji, izjavio je da imami koji uče ezan u BiH, zapravo, “arlauču”. U izjavama kojima dominira govor mržnje, poručio je kako Srbima padaju cijene nekretnina zbog džamija koje se nalaze u blizini njihovih kuća.

Dodik je, gostujući u emisiji “Ćirilica”, koju vodi i uređuje Milomir Marić, ponovio kako u Sarajevu ima više džamija nego u Teheranu, dodavši kako je riječ o 120 džamija.

Dodao je tada da on ne gradi džamije, da nema ništa protiv njih, ali da neće da ga neko tjera i uznemirava.

 

“Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče, jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili.”

Tako je Dodik opisao džamije u BiH, a sudeći prema oduševljenju prijemom u Turskoj, takvih problema s “arlaukanjem” nije imao tokom posjete Ankari.

Jer, Dodik je Erdogana jučer u Ankari opisao da je “veliki predsjednik, veliki lider i veliki vođa svog naroda”.

“On je lider koji je na pravi način odmjerio politiku prema Zapadnom Balkanu i vidljivo doprinio stabilizaciji na ovim prostorima.

Njegova briga o svima i svemu je najbolji primjer možda kako i mi treba da se ponašamo”, rekao je jučer Dodik, dodavši i ovo: “Otići ću odavde s uvjerenjem da je prijateljstvo predsjednika Erdogana prema svim narodima, pa i mom srpskom, veliko.”

<