<

Kučan odgovorio Mustafi Ceriću i priznao da je Slovenija još 2011. predlagala “mirnu podjelu” Bosne i Hercegovine

Milan Kučan, prvi predsjednik Slovenije nakon njenog osamostaljenja od Jugoslavije, odgovorio je na otvoreno pismo bivšeg reisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafe Cerića.

Kučan u odgovoru navedi da se zalagao cjelovitu i suverenu državu ravnopravnih Bošnjaka, Hrvata i Srba u granicama kakve je imala kao jugoslavenska republika. Istakao je da se također uvijek zalagao za ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.
Obrazložio je svoje stavove koje je istakao u Izvještaju o Bosni i Hercegovini (više o ovom izvještaju pročitaj na ovom linku: KAKO JE MILAN KUČAN PREDLAGAO MIRNU PODJELU BiH), a koji je 2011. godine podnio tadašnjem predsjedniku Slovenije Danilu Turku. Kako je naveo, izvještaj je sačinio na osnovu bosanskohercegovačke realnosti, te zaključio da opstanak Bosne i Hercegovine garantiraju njeni državljani jer je to njihov interes.

Naravno, Milan Kučan je svjesno izostavio u svom odgovoru da je kroz spomenuti Izvještaja o Bosni i Hercegovini predlagao mirnu podjelu Bosne i Hercegovine i to na način kao da mu je ovaj zaključak dopisao lično Milorad Dodik.

Kakogod, unatoč ovoj orijentaciji IC-a (međunarodne zajednice), neophodno je osvijetliti šta bi trebalo raditi u slučaju da političke elite odbiju da žive u BiH kao zajedničkoj državi i njenu evropsku budućnost. Bolje je podijeliti mirno pod supervizijjom i intervencijom međunarodne zajednice nego dalje jačati međusobne blokade, pogoršavajuće sukobe i zaostajanje u ekonomskom i društvenom razvoju. U tom slučaju, IC mora imati aktivnu ulogu budući da bi disolucija BiH imala posljedice na odnose i mir, kako na sigurnost područja bivše Jugoslavije tako i na šire područje Jugoistočne Evrope”, navodi se u tajnom izvještaju kojeg spominje Milan Kučan u odogovru dr. Mustafi Ceriću.

U nastavku odgovora dr. Ceriću, Kučan priznaje da je izvještaj trebao biti osnova za određivanje slovenačkih stavova o Bosni i Hercegovini tokom rasprava u Evropskoj uniji, a sve da bi se Bosna i Hercegovina učinila učinkovitijom državom. Kučan smatra da je EU uzela u obzir prijedloge iz ovog izvještaja, možda bi stanje u Bosni i Hercegovini bilo bolje.

Hvala Bogu pa EU nije uzela u obzir Kučanov izvještaj o našoj zemlji jer bi onda dio stava Evropske unije bio i zaključak o mirnoj podjeli Bosne i Hercegovine.

Na kraju odgovora Kučan glumi mirotvorca i krivicu prebacuje na dr. Mustafu Cerića.

Kao razliku između svog Izvještaja i navodnog non-papera je naveo to što potonji zalaže za razbijanje Bosne i Hercegovine. Pitao je Cerića da li on dijeli zemlju nazivajući je samo “Bosna”.

saff.ba
<