<

Krivične prijave zbog stanja na UKC-u: Na pojedinim klinikama uslovi su nehumani!?

Fotografije jastučnice na ginekologiji, temperature koje u prostoriji na staroj Hirurgiji dosežu 40 stepeni ponovo su u javnosti pokrenule raspravu o uslovima na pojedinim klinikama UKC-a RS

Dario Sandić, advokat iz Banje Luke, podnio je krivične prijave protiv direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlade Đajića i republičkog zdravstvenog inspektora zbog stanja u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Uz krivičnu prijavu priložio je fotografije koje su mu dostavili građani kao dokaz, kako navodi, nehumanih uslova u kojima borave pacijenti. Iz UKC-a demantuju ove navode, javlja BHRT.

Fotografije jastučnice na ginekologiji, temperature koje u prostoriji na staroj Hirurgiji dosežu 40 stepeni ponovo su u javnosti pokrenule raspravu o uslovima na pojedinim klinikama UKC-a RS. Zbog svega toga advokat Dario Sandić podnio je krivične prijave.

Kupatilo na odjelu za porodilje

“Bitna činjenica je da UKC RS trenutno radi garažu vrijednu 35 miliona KM, a da na klinikama nema toaletnog papira , da nema adekvatnih wc šolja, tople vode, da su tuš kabine pohrđale, da su pločice sa zidova otpale , da su jastučnice i plahte poderane i umrljane, dušeci uflekani, stari i nepodobni za upotrebu, sanitarni čvorovi u katastrofalnom stanju i za javne toalete”, ističe Sandić.

Sandić podsjeća da je prije nekoliko godina zatražio inspekcijsku kontrolu koja je utvrdila nedostatke i naložila otklanjanje, no da sudeći prema novim žalbama građana, ništa nije preduzeto. Iz inspektorata bez komentara. U ime rukovodstva UKC-a istupila je portparolka. Tvrdi da je briga o pacijentima u ovoj zdravstevnoj ustanovi vrhunska i da su navodi zlonamjerni.

“Posteljina je bila čista. Vjerujem da je samo navučena pa svučena radi fotografije. Morate da shvatite da se u KC dnevno pere jedna velika količina posteljine, da steriliše, da jako brzo odlazi, da mora da bude određena gramaža zato što prolazi kroz proces sterilizacije. Ono što je nama bitno je da je taj jastuk čist, koji je kasnije bio normalan i da se greške događaju i da je bila loša jastučnica. To je greška koja se da ispraviti”, kaže portparolka UKC-a RS Tamara Radlović.

Da treba utvrditi činjenično stanje smatra i bivši ministar zdravlja. Postavlja pitanje kako se ulaže u milionske projekte, prije nego se riješe nužni uslovi za pacijente.

“Evo recimo sada je raspisan tender gdje KC nabavlja 500 hiljada informatičke opreme. Maltene kao da je NASA centar američki ili se takmiči, dok u isto vrijeme fali toalet papira , tečnog sapuna ili neke terapije za pacijente”, kaže bivši ministar zdravlja RS Slobodan Stanić.

Prije tri godine otvoren je obnovljeni centralni medicinski blok i sjeverno krilo UKC-a gdje su uslovi trenutno na zavidnom nivou. No, Ginekologija, Infektivna, Klinika za kožne bolesti, kao i Psihijatrija još uvijek čekaju obnovu.

<