<

KRAJIŠKI MUHABET PETKOM: PROMJENITE SEBE!

Piše: Elvedin Hasanagić

www.novihorizonti.ba

S imenom Allaha i selamom na Poslanika e’o započinjem ovo, jer red je vazda tako započinjati, a posebno petkom. U Ćitabu stoji: “Bog neće promjeniti stanje jednog naroda dok taj narod ne promjeni sebe”, i jednu noć kontam kako ima ljudi i žena vazda se žale kako im nije ko biva dobro ništa, ništa im nejde od ruke i povazda pričaju kako treba promjene napraviti u državi i među svitom, a nikad niko od njih ne veli od sutra ću ja sebe izmjeniti, pa neću više vaki biti, a Bog dragi zna kolko vi morete poniti na svojim leđima i nikad vam preko toga neće natovariti.
Opet imate svita rođenim bratom ne priča oko komada zemlje, a ni ne obrađuje ga, propada mu džaba, njekad kad se sjeti pokosi ga, eto, da se ne bi zmije nakotle, pa ima belaj, a zna naš narod kazati: U međi je šejtan! – al džaba, vajik to udara po svome. Nisam nješta posebno učen, ali, vala znam: podajte ako nećete ili nejmate vremena za njive, imaćete sevap, a trebaće vam, kako su vremena došla da se svit gubi kaj abdest po šetalištima ovim našim.

Treba letat za sevapima više neg za parama, jerbo će te para u grob oćerati, a sevap tamo dočekati. Viđajte kome treba pomoći i nemojte se faliti sa tim jer umanjujete vrijednost, a Bog dragi zna kolko ste u mogućnosti i on će za to desetostruko nagraditi.
Pa eto dragi svite, kad pričamo o promjenama, valja prvo sebe izmjeniti, a evo reko sam par savjeta ukratko. Moramo svi biti bolji insani, volti se izmeđuse, znati progledati krosprste i ne kazati ništa kad u glavi nejmaš ništa sastavljeno unaprijed. Ćuti, tako je bolje. Viči „Elham“ kad ti se sve sruši za vrat, idi dalje, jer veli dragi Bog u Ćitabu: „i u Allaha se pouzdaj, Allah je zaštitnik dovoljan!“.
Ne valja duljiti ništa, jer svitu postane dosadno, a onda nejma nikakve fajde. Da sumiram: „Kad god kreneš u grad ponesi marku-dvi, pa kad sretneš nekog da prosi podaj mu. Smij se jer je i to sadaka, a Bog zna kako će te nagraditi. Svima nam valja u jamu leći, pa spremajmo kofere polahko i punimo ih sevapima, jerbo samo ćemo njih sa sobom nositi nanaj svit. ‘Kante se svađe sa bratom, komšijom, prijateljem, treba halale posli skupljati, a nikad se ne zna ko će prije otići, pa more onaj otići a nije ti halalio. Ćuti kad god ti nejde kako treba. Viči Elhamdulillah, daće Dragi Bog bolje, jer on vajik posli kiše i oblaka šalje Sunce.
Da nam Allah pomogne u popravljanju našeg stanja, pa da nam On popravi naše stanje! – AMIN

<