<

Kraj gostoprimstva: Zabranjen dalji prihvat migranata u centre Bira i Miral

Iz Vlade Unsko-sanskog kantona naredili su da se ugovori o smještaju migranata u privremene centre ne produžavaju, već da se oni upućuju u Sarajevo

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom USK-a ustvrdila je da nije ispoštovan niti jedan zaključak sa briselskog sastanka o migrantskoj krizi u BiH, a posebno oni koji se odnose na rasterećenje Krajine, da nije uspostavljena državna koordinacija svih učesnika u procesu upravljanja migracijama, da nisu određene lokacije migrantskih centara i da su promašeni svi rokovi.

Zvanični plan
Tako su s ciljem održavanja opće sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije članovi grupe donijeli odluku da se zabranjuje dalji prihvat migranata u centre Bira i Miral, dok će za ranjive kategorije migranata smještaj u centrima Borići i Sedra i dalje biti na raspolaganju.

Također, zabranjuje se međunarodnim organizacijama produžavanje ugovora za iznajmljivanje objekata za prihvat migranata, kao i sklapanje novih ugovora bez prethodne saglasnosti Operativne grupe Vlade Kantona.

Vlasnik Mirala iz Velike Kladuše Boris Horvat kaže da će morati prihvatiti ovaj zaključak Vlade i operativne grupe.

  • Vidio sam to, oni to mogu napraviti. Ja to moram prihvatiti, ja sam državljanin BiH i moram se pridržavati zakona države. Jedino ako dođe drugačiji odgovor iz Ministarstva sigurnosti ili Vlade Federacije, dakle nekoga većih od njih, jer ja nemam namjeru da se tučem sa svojom Vladom, kazao nam je Horvat.

Iako je objekat Miral njegov privatni, on ne namjerava produžiti ugovor IOM-u, koji ističe 15. 11. 2019. godine.

  • Hoće li se Miral zatvoriti ili neće, to još ne znam, ali ja neću smjeti produžiti ugovor, a tko će i kako će istjerati migrante, to me, molim vas, nemojte ni pitati, ispričao nam je Horvat.

Vlada USK-a i njena operativna grupa od Ministarstva sigurnosti BiH zahtijeva da migrante iz privremenog kampa na Vučjaku, u što skorijem roku, izmjesti u raspoložive smještajne kapacitete, kojima upravljaju nadležne državne službe, Ušivak i Salakovac. To je zvanično njihov plan, da se spriječi humanitarna katastrofa zbog nadolazeće zime, s obzirom na to da se nikakav alternativni plan nije pojavio.

Od MUP-a USK-a zahtijeva se da ponovo intenzivira kontrole kretanja migranata, te da zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova, kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

Komentar smo zatražili i od bivšeg ministra MUP-a USK-a Šefika Smlatića, koji obnaša dužnost stečajnog upravnika Kombiteksa, a koji se graniči sa Birom. Naime, indirektno su postavljana pitanja da se smještaj migranata iz Bire, u nužnim okolnostima, proširi na kompleks Kombiteksa.

Uzaludna rabota
Kombiteks zaista ima ogroman kapacitet, ali ne daj Bože da se to desi, jer bi to ugrozilo perspektivu koju Kombiteks razvija kroz poslovnu zonu. A što se tiče zaustavljanja i vraćanja migranata od policije USK-a, mislim da se tu radi uzaludan posao. Mi moramo zajedno raditi sa hrvatskom policijom, stvarati tampon-zonu i punktove, uključiti Eurostat i iskoristiti ulazak Hrvatske u Schengen zonu, te i uz pomoć Fronteksa svi zajedno osigurati da migrantima kroz USK i Hrvatsku nema prolaza. Tek bi to moglo zaustaviti migrantsku krizu, smatra Smlatić.

Već dvije godine USK je aktivno žarište, migrantski hot spot i takozvano tijesno grlo na balkanskoj ruti.

Smlatić se slaže i sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem kada ovaj kaže da Bišćane očekuje teška zima, da će biti mnogo provala u kuće i objekte, da će migranti učiniti sve da prežive, s obzirom na to da država BiH nije učinila dovoljno za njih.

cazin net

<