<

Komšić: Stav Njemačke potpuni poraz politike HDZ-a i Zagreba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je službeni stav njemačke vlade o tome da načelo bi načelo tzv. legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda moglo pojačati podjele u BiH.

Komšić je naglasio kako je stav njemačke vlade u potpunosti ispravan te da bi razgovori o legitimnom političkom predstavljanju produbili krizu u državi.

“Slažem se sa stavom njemačke vlade da bi načelo ‘legitimnog političkog predstavljanja’ o kojem se raspravljalo u kontekstu reforme Izbornog zakona moglo produbiti podjelu Bosne i Hercegovine i otežati provedbu relevantnih sudskih presuda”, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH je naglasio kako je ovo potpuni poraz politike HDZ-a i zvaničnog Zagreba.

“Takav stav samo je potvrda mog višegodišnjeg ponavljanja istog stava. Ovo je potpuni debakl i potpuni poraz politike HDZ-a BiH ali i zvaničnog Zagreba koji je podržavao takvu antievropsku politiku. Osim toga radi se o još jednoj snažnoj poruci protiv etničkih podjela u BiH i etničkih izbornih jedinica, ovoga puta iz Njemačke”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Na kraju, Komšić je poručio da je krajnje vrijeme da se Bosna i Hercegovina posveti provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava.

“Krajnje je vrijeme da se okrenemo provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava, a ne raspravama o željama Čovića i HDZ-a, koje su potpuno deplasirane”, zaključio je Željko Komšić.

saff.ba

<