<

Komšić: Prve godine odbrane od agresije srce je često bilo jedino oružje

Svi koji su položili živote uradili su to bez ikakve kalkulacije – istakao je Komšić

Akademijom u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači završena je aktivnost obilježavanja 1. septembra, 27. godišnjice formiranja Prvog Korpusa.

Brojne zvanice prisjetile su se formiranja Prvog korpusa i odale počast šehidima i poginulim borcima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić poručio je da su poginuli bili drugovi, braća, sestre, rođaci i komšije, prenosi Fokus.

– U prvoj godini agresije poginulo je 3.000 vojnika, gotovo pola od ukupnog broja onih koji su poginuli noseći oznake Prvog korpusa Armije BiH – istakao je Komšić te naglasio da je to pokazatelj da borba nije dugo pripremana, za razliku od onih koji su napadali.

Naveo je da je prve godine odbrane od agresije srce često bilo jedino oružje vojnika.

– Svi koji su položili živote uradili su to bez ikakve kalkulacije – istakao je Komšić naglašavajući važnost Prvog korpusa ARBiH i borbenih jedinica MUP-a RBiH.

Podsjetio je da je Prvi korpus formiran odlukom Predsjedništva BiH.

– Ne samo zato, ali i zbog toga, nikada, dok sam na ovoj funkciji, neću nikome dopustiti da derogira ranije odluke Predsjedništva BiH, tu instituciju, kao da historija i vrijeme počinju kad se neko u toj instituciji nađe. Ne, nije tako i nikada neće biti – kazao je Komšić.

Nikome, naveo je, neće biti dozvoljeno da se poigrava sa zakonima i odlukama institucija.

– Posebno, neće biti dozvoljeno da se bilo ko poigrava Oružanim snagama BiH koje su u ovakvom obimu formirane odlukom institucija BiH. Moja je želja da više nikada ne bude potrebe da se izvan njih bilo ko regrutuje – rekao je Komšić.

Akademiji su prisustvovale brojne zvanice među kojima član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, i brojni drugi predstavnici političkog, kulturnog i javnog života.

Obilježavanje godišnjice počelo je jutros postrojavanjem demobilisanih boraca Armije RBiH u Memorijalnom kompleksu Kovači. Nastavljeno je odavanjem počasti i polaganjem cvijeća šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju kod Alipašine džamije te na grobljima Lav, Stadion, Sveti Josip, Sveti Marko.

<