<

Komšić: Poruke koje šalje Ivancov nisu bezazlene, moramo biti oprezni kada je Rusija u pitanju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na posljednji javni istup ambasadora Ruske Federacije Petera Ivancova, u kojem je iskazao protivljenje puta BiH ka članstvu u NATO-u.

Komšićevu reakciju u nastavku prenosimo u cijelosti:

– Poruka ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, kojom iskazuje nepoštovanje spram odluka institucija države Bosne i Hercegovine, a koje su donesene potpunim konsenzusom, u jednom kontinuitetu od najmanje deset godina, loša je i nediplomatska poruka.

Takav agresivan pristup Ruske Federacije, i atak na ono što je država Bosna i Hercegovina kroz svoje zakone i odluke definirala, upravo daje Senatu SAD-a za pravo kada se tvrdi da Rusija ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, smatram da moramo biti naročito oprezni kada je riječ o destruktivnoj ulozi Rusije na ovim prostorima, jer poruke koje šalje ambasador Rusije nisu nimalo bezazlene.

Ono što je možda i dobro jeste to što danas mnogi u BiH to uviđaju, a ranije su osuđivali svakog ko bi pokušao skrenuti pažnju na to.

Ambasador Ivancov možda misli da može u BiH voditi agresivnu antizapadnu, antidemokratsku politiku kako to njegova zemlja radi u Srbiji, kako to sada rade u Crnoj Gori pokušavajući da je destabiliziraju, i kako su pokušavali u Sjevernoj Makedoniji, ali ga podsjećam da je on samo diplomata jedne strane države na tlu nezavisne i suverene Bosne i Hercegovine.

Njega, ne bi trebalo da se tiču NATO integracije Bosne i Hercegovine, niti ima šta da komentira odluke koje su donijela naša najviša zakonodavna tijela.

saff.ba

<