<

“Kolinda Grabar Kitarović bezočno laže o Vukovaru”

“Hrvatska predsjednica iznosi bezočnu laž da se u Vukovaru krše prava većinskog hrvatskog naroda i da je tobože prvo potrebno da se procesuiraju ratni zločini protiv Hrvata u Vukovaru, a da se tek onda poštuju nacionalna i ljudska prava prava vukovarskih Srba”, saopštio je Linta.

Tom izjavom, naveo je on, Kolinda Grabar Kitarović je po ko zna koji put potvrdila da krši Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina, kao i evropske vrijednosti, posebno, ljudska prava i vladavinu prava, prenosi “Tanjug”.

Linta ističe da Grabar Kitarović besramno ćuti na činjenicu da su u Vukovaru u proljeće 1991. godine hrvatske paravojne formacije počele da sprovode teror nad srpskim narodom i uništavaju srpsku imovinu. Posebno je važno naglasiti, kaže Linta, da su sve civilne žrtve u Vukovaru bile upravo posljedica te ustaške agresije.

Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica „Protiv zaborava”, koje djeluje u Hrvatskoj, tokom ljeta i jeseni 1991. godine u Vukovaru je ubijeno ili nestalo više od 120 Srba, rekao je Linta i podsjetio da za navedene zločine protiv Srba niko nije optužen, a kamoli osuđen.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno počne da procesuira brojne zločine nad Srbima u Vukovaru.

“Bez kažnjavanja hrvatskih zločinaca i odbacivanja lažne teze o tzv. velikosrpskoj agresiji, nije moguće govoriti o smirivanju tenzija i pomirenju Srba i Hrvata u Vukovaru i Hrvatskoj”, zaključio je Linta u saopštenju.

<