<

Ko se bogati na hadžu?Pitanje svih pitanja za dokone muslimane je ko se bogati od tih para?

Ko se bogati na hadžu?
Cijene hadža iz Austrije za 2022 godine su različite, i kreću se oko 7.000€. Pitanje svih pitanja za dokone muslimane je ko se bogati od tih para?
1. Na zvaničnoj stranici S. Arabije stoji da hadžije državi plaćaju: smještaj u šatorima na Mini i Arafatu, 3 obroka za vrijeme boravka u šatorima, kao i troškove prijevoza unutar S. Arabije (odlazak na Minu, Arefat i sl.). Cijena ovih troškova je ujedno i najskuplja stavka cijene hadža. Zavisno od programa ta cijena je oko 2.000€, ili 5.000€ ili 7.000€. Država nudi 3 programa na izbor. Ovaj trošak je ujedno oko 40%-50% ukupnih troškova cijene hadža. Dakle, prije svega država S. Arabija u najvećoj mjeri zarađuje od hadža i diktira cijene.
PS. Ove godine je boravak u šatorima poskupio jer je broj osoba koje mogu boraviti na m2 zbog korone drastično smanjen.
2. Avioprijeviznici, koji za vrijeme hadža uvijek podignu cijene karata. Ove godine se cijene karata kreću do 1.400€ po osobi. To je ukupno 15%-20% ukupne cijene hadža. Dakle, od hadža se bogate i avionske kompanije.
3. Hotelijeri, koji također zbog mjera korone u sobama smiju smjestiti manji broj osoba nego ranijih godina. Cijene hotela zavise od klase, ukupnog broja dana boravka u hotelima itd. Hotelski troškovi se kreću između 20%-40% ukupne cijene hadža, zavisno od kvalitete hotela, udaljenosti od Kabe, broja noćenja itd. Dakle, od hadža se bogate i hotelijeri.
4. Na kraju dolaze turističke agencije ili vjerske zajednice kao zadnja ruka u lancu troškova hadža. Turističke agencije zavisno od kalkulacija, po osobi mogu zarađivati od 100€-300€. Taj iznos zavisi od mnogo faktora. To je ukupno oko 2%-4% ukupnih troškova hadža.
Naši dokoni muslimani psuju ovu zadnju ruku jer uzimaju 2%-4% od cijene cijene hadža, a ne smeta im preostalih 96%-98%. To je uvijek tako bilo, ko ne zna svijet sagledati pravednim očima onda zna opsovati psećim jezikom.
<