<

Ko prouči ove riječi u periodu od ikindije u četvrtak pa do zalaska sunca u petak, bit će to veliko dobro za njega

Ima mnogo djela koja je lijepo raditi uoči petka, a ovdje ćemo spomenuti samo neka:

1. Mnogo učiti SUBHANELLAHI, ALLAHU EKBER, LA ILAHE ILLELLAH, i mnogo učiti salavat Poslaniku i porodici njegovoj, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem. Zabilježeno je da je noć uoči petka divna noć, a petak je krasan dan, pa mnogo učite SUBHANELLAHI, ALLAHU EKBER, LA ILAHE ILLELLAH, i mnogo učite salavat Muhammedu i porodici njegovoj, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem. U drugoj predaji stoji da bi u ovoj noći trebalo proučiti najmanje stotinu puta salavat Poslaniku, a ako proučiš više, to je bolje. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Salavat Muhammedu i porodici njegovoj u noći uoči petka vrijedi kao hiljadu dobrih djela, poništavanje hiljadu loših djela i uzdizanje za hiljadu deredža.” Zato je lijepo mnogo učiti salavat Muhammedu i porodici njegovoj, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, počevši od ikindije u četvrtak pa do zalaska sunca u petak. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Kada nastupi ikindija četvrtkom spuštaju se meleki noseći u rukama zlatna pera i papire od srebra i sve do početka noći subote (uoči subote) oni bilježe samo salavat Muhammedu i porodici njegovoj.” Šejh Et-Tusi je rekao da je četvrtkom lijepo proučiti salavat Vjerovjesniku, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, hiljadu puta, a lijepo je proučiti ga ovako:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ وَ أَهْلِكْ عَدُوَّهُمْ مِنَ الْجِنِّ وَ الإِنْسِ مِنَ الأَوَّلِينَ وَ الآخِرِينَ.

Allahu moj! Blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu i ubrzaj njihovu radost (olakšanje), i uništi neprijatelje njihove od ljudi i džina, od prvih i potonjih!

Ko ovo prouči u periodu od ikindije u četvrtak pa do zalaska sunca u petak, bit će to veliko dobro za njega. Šejh Et-Tusi je također rekao da je lijepo učiti istigfar od ikindije pa do akšama u četvrtak, ovim riječima:

أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذِي لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَيْهِ تَوْبَةَ عَبْدٍ خَاضِعٍ مِسْكِينٍ مُسْتَكِينٍ لاَ يَسْتَطِيعُ لِنَفْسِهِ صَرْفًا وَ لاَ عَدْلاً وَ لاَ نَفْعًا وَ لاَ ضَرًّا وَ لاَ حَيَاةً وَ لاَ مَوْتًا وَ لاَ نُشُورًا وَ صَلَّى اللهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عِتْرَتِهِ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ الأَخْيَارِ الأَبْرَارِ وَ سَلَّمَ تَسْلِيمًا.

Oprost tražim od Allaha, a nmea drugog boga osim Njega, Živog i Vječnog. Njemu pokajanje izražavam onako kako to čini rob poslušni, jadni i pokorni, koji od sebe nije u stanju zlo otkloniti niti sebi nagradu osigurati, niti sebi korist priskrbiti, niti štetu od sebe otkloniti, niti sebi život dati, niti smrt donijeti, niti sebe proživjeti. Allahov salavat i selam Muhammedu i njegovoj porodici, dobroj, čistoj i odabranoj.

2. Uoči petka učiti ove sure: El-Isra’, El-Kehf, Eš-Šu’ara’, En-Neml, El-Kasas, Elif lam mim Es-Sedžde, Sad, El-Ahkaf, El-Vaki’a, Ha mim Es-Sedžde, Ed-Duhan, Et-Tur, El-Kamer i El-Džumu’a. Ako se nema prilike proučiti sva ova sura, onda bi trebalo učiti suru El-Vaki’a i spomenuta sura prije nje. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru El-Isra’ svake noći uoči petka, neće umrijeti sve dok ne doživi vrijeme El-Ka’ima, alejhisselam, i bude jedan od njegovih prijatelja.” On je, također, rekao: “Ko bude učio suru El-Kehf svake noći uoči petka, umrijet će kao šehid, bit će proživljen sa šehidima i na Sudnjem danu stajat će sa šehidima.” On je, alejhisselam, rekao: “Ko bude učio tri sure tavasim (Eš-Šu’ara’, En-Neml, El-Kasas) uoči petka, bit će od Allahovih dobrih robova, u Njegovoj blizini i u Njegovoj zaštiti; na ovom svijetu neće biti od nesrećnih, a na Ahiretu bit će darovan Džennetom sve dok ne bude zadovoljan pa i više od toga; i Uzvišeni Allah oženit će ga sa stotinu džennetskih hurija.” Es-Sadik, alejhisselam, je rekao: “Ko bude učio suru Es-Sedžde svake noći uoči petka, Uzvišeni Allah dat će mu knjigu njegovih djela sa desne strane i neće polagati račun za ono što je bilo od njega i bit će zajedno sa Muhammedom i članovima Ehl-i bjeta, alejhimusselam.” Prenosi se vjerodostojnim senedom od Bakira, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru Sad uoči petka, bit će darovan dobrom ovoga i onoga svijeta kojim niko drugi neće biti darovan, osim vjerovjesnika, poslanika i bliskih meleka, i Uzvišeni Allah uvest će ga u Džennet i sa njim one koje je volio iz svoje porodice, pa i slugu koji ga je služio, pa i ako nije iz njegove porodice niti od onih koji se mogu kod Allaha, dž.š., zauzimati za njega.” Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Ko bude učio suru El-Ahkaf uoči petka ili petkom Uzvišeni Allah sačuvat će ga straha u ovosvjetskom životu i straha na Sudnjem danu.” On je, također, rekao: “Ko bude učio suru El-Vaki’a uoči petka, Uzvišeni Allah će ga zavoljeti i učinit će ga voljenim kod ljudi; na ovom svijetu neće osjetiti nesreće, siromaštva, teškoće, niti bolesti i bit će u društvu sa Zapovjednikom pravovjernih, alejhisselam. Ova sura je sura Zapovjednika pravovjernih, alejhisselam.” Prenosi se da onaj, ko bude učio suru El-Džumu’a svake noći uoči petka, ona će mu biti iskupljenje za ono što je radio između dva petka. Slično je zabilježeno i za onoga ko bude učio suru El-Kehf uoči petka i poslije podne i ikindije namaza u petak.

Također, znaj da je zabilježeno mnogo dobrovoljnih namaza koji se klanjaju uoči petka, a između ostalih je namaz Zapovjednika pravovjernih, alejhisselam, i namaz od dva rekata na kojima se, poslije fatihe, petnaest puta uči sura iza zulziletil-erdu. Zabilježeno je da onaj, ko bude klanjao ovaj namaz, Uzvišeni Allah će ga sačuvati kaburskog azaba i strahota Sudnjega dana.

3. Učiti suru El-Džumu’a na prvom rekatu akšamskog i jacijskog farz-namaza, kul huvallahu ehad na drugom rekatu akšamskog farz-namaza i suru El-‘A’la na drugom rekatu jacijskog farz-namaza.

4. Ne treba recitirati poeziju u ovoj noći, jer prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Nije lijepo (mekruh) da postač i hadžija u ihramima recitiraju poeziju, niti je lijepo da se ona recitira u Haremu niti petkom, niti u noćima.” Prenosilac ovog hadisa je upitao: “A ako je u pitanju istinska i prava poezija?”, i dobio odgovor: “I ako je u pitanju istinska i prava poezija.” Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, da je Vjerovjesnik, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, rekao: “Ko bude recitirao makar i jedan bejt poezije uoči petka ili u petak, samo to će biti njegov udio u nagradi te noći i toga dana.”

5. Mnogo učiti dove za svoju braću vjernike, kao što je to činila hazreti Fatima, alejhasselam, a u jednom hadisu spominje se da, ako uputi Allahu, dž.š., dovu za deset svoje umrle braće muslimana, zaradio je Džennet.

6. Mnogo učiti dove koje su zabilježene, a ima ih mnogo. Mi ćemo ovdje navesti samo neke. Prenosi se od Es-Sadika, alejhisselam, ova dova:

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ وَاسْمِكَ الْعَظِيمِ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ أَنْ تَغْفِرَ لِي ذَنْبِيَ الْعَظِيمَ.

Allahu moj! Tako Ti Tvoga Lica Plemenitog i imena Uzvišenog, molim Te da blagosloviš Muhammeda i porodicu njegovu i da mi oprostiš moj grijeh golemi!

Es-Sadik, alejhisselam, kaže: “Ko bude učio ovu dovu sedam puta uoči petka na zadnjoj sedždi jacijske nafile-namaza, bit će mu oprošteno, a najbolje bi bilo da ovu dovu ponavlja svake noći.”

Od vjerovjesnika, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, prenosi se ova dova:

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ خَلَقْتَنِي وَأَنَا عَبْدُكَ وَابْنُ أَمَتِكَ وَ فِي قَبْضَتِكَ وَ نَاصِيَتِي بِيَدِكَ أَمْسَيْتُ عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ أَبُوءُ بِنِعْمَتِكَ وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فَاغْفِرْ لِي ذُنُوبِي إِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إِلاَّ أَنْتَ.

Allahu moj, Ti si moj Gospodar! Nema drugog boga osim Tebe. Ti si me stvorio kao Tvoga roba i dijete robinje Tvoje. Moja glava je u Tvojim rukama. Omrknuo sam pod Tvojim Ugovorom i uz Tvoje obećanje u granicama mogućnosti mojih. Tebi se utječem, zadovoljstvom Tvojim, od zlih djela koje sam počinio. Priznajem i pridržavam se Tvoje blagodati koju si mi podario, a priznajem i svoje grijehe. Zato, od Tebe oprost tražim, jer, samo Ti grijehe praštaš.

Za ovu dovu Poslanik, sallellahu ‘alejhi ve alihi ve sellem, je rekao: “Ko bude učio ove riječi sedam puta uoči petka i te noći preseli na Ahiret, ući će u Džennet, a ko ih bude učio petkom i toga dana preseli na Ahiret, ući će u Džennet.”

Šejh Et-Tusi, El-Kaf’amijj i Es-Sejjid Ibn Baki rekli su da je uoči petka, u petak, uoči dana Arefata i na dan Arefata, lijepo učiti ovu dovu:

اَللَّهُمَّ مَنْ تَعَبَّأَ وَ تَهَيَّأَ وَ أَعَدَّ وَاسْتَعَدَّ لِوِفَادَةٍ إِلَى مَخْلُوقٍ رَجَاءَ رِفْدِهِ وَ طَلَبَ نَائِلِهِ وَ جَائِزَتِهِ فَإِلَيْكَ يَا رِبِّ تَعْبِيَتِي وَاسْتِعْدَادِي رَجَاءَ عَفْوِكَ وَ طَلَبَ نَائِلِكَ وَ جَائِزَتِكَ فَلاَ تُخَيِّبْ دُعَائِي يَا مَنْ لاَ يَخِيبُ عَلَيْهِ سَائِلٌ وَ لاَ يَنْقُصُهُ نَائِلٌ لأَنِّي لَمْ آتِكَ ثِقَةً بِعَمَلٍ صَالِحٍ عَمِلْتُهُ وَ لاَ لِوِفَادَةِ مَخْلُوقٍ رَجَوْتُهُ أَتَيْتُكَ مُقِرًّا عَلَى نَفْسِي بِالإِسَاءَةِ وَ الظُّلْمِ مُعْتَرِفًا بِأَنْ لاَ حُجَّةَ لِي وَ لاَ عُذْرَ أَتَيْتُكَ أَرْجُو عَظِيمَ عَفْوِكَ الَّذِي عَفَوْتَ بِهِ عَنِ الْخَاطِئِينَ فَلَمْ يَمْنَعْكَ طُولُ عُكُوفِهِمْ عَلَى عَظِيمِ الْجُرْمِ أَنْ عُدْتَ عَلَيْهِمْ بِالرَّحْمَةِ فَيَا مَنْ رَحْمَتُهُ وَاسِعَةٌ وَ عَفْوُهُ عَظِيمٌ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ لاَ يَرُدُّ غَضَبَكَ إِلاَّ حِلْمُكَ وَ لاَ يُنْجِي مِنْ سَخَطِكَ إِلاَّ التَّضَرُّعُ إِلَيْكَ فَهَبْ لِي يَا إِلَهِي فَرَجًا بِالْقُدْرَةِ الَّتِي تُحْيِي بِهَا مَيْتَ الْبِلاَدِ وَ لاَ تُهْلِكْنِي غَمًّا حَتَّى تَسْتَجِيبَ لِي وَ تُعَرِّفَنِي الإِجَابَةَ فِي دُعَائِي وَ أَذِقْنِي طَعْمَ الْعَافِيَةِ إِلَى مُنْتَهَى أَجَلِي وَ لاَ تُشْمِتْ بِي عَدُوِّي وَ لاَ تُسَلِّطْهُ عَلَيَّ وَ لاَ تُمَكِّنْهُ مِنْ عُنُقِي، أَللَّهُمَّ إِنْ وَضَعْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَرْفَعُنِي وَ إِنْ رَفَعْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَضَعُنِي وَ إِنْ أَهْلَكْتَنِي فَمَنْ ذَا الَّذِي يَعْرِضُ لَكَ فِي عَبْدِكَ أَوْ يَسْأَلُكَ عَنْ أَمْرِهِ وَ قَدْ عَلِمْتُ أَنَّهُ لَيْسَ فِي حُكْمِكَ ظُلْمٌ وَ لاَ فِي نَقِمَتِكَ عَجَلَةٌ وَ إِنَّمَا يَعْجَلُ مَنْ يَخَافُ الْفَوْتَ وَ إِنَّمَا يَحْتَاجُ إِلَى الظُّلْمِ الضَّعِيفُ وَ قَدْ تَعَالَيْتَ يَا إِلَهِي عَنْ ذَلِكَ عُلُوًّا كَبِيرًا، أَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ فَأَعِذْنِي وَ أَسْتَجِيرُ بِكَ فَأَجِرْنِي وَ أَسْتَرْزِقُكَ فَارْزُقْنِي وَ أَتَوَكَّلُ عَلَيْكَ فَاكْفِنِي وَ أَسْتَنْصِرُكَ عَلَى عَدُوِّي فَانْصُرْنِي وَ أَسْتَعِينُ بِكَ فَأَعِنِّي وَ أَسْتَغْفِرُكَ يَا إِلَهِي فَاغْفِرْ لِي آمِينَ، آمِينَ، آمِينَ.

Allahu moj! Neko se sprema i priprema da posjeti stvorenje nadajući se njegovoj pomoći i tražeći njegovu milost i nagradu, a ja, Gospodaru, k Tebi se spremam i pripremam nadajući se Tvome oprostu i tražeći Tvoju milost i nagradu, pa nemoj odbiti moju dovu, o, Ti Koji ne odbijaš molitelje i Kome ne nedostaje milosti! Jer, nisam Ti došao siguran u svoje dobro djelo koje sam uradio, niti sam se uputio nekom stvorenju. Došao sam k Tebi priznajući samome sebi da sam pogriješio i nepravdu učinio i da nemam nikakva opravdanja. Došao sam k Tebi nadajući se Tvome velikom oprostu kojim praštaš grješnicima, jer, Tebe ne sprječava ni njihovo dugo i ustrajno griješenje od toga da im podariš Svoju milost. Pa, o, Ti, čija milost je prostrana i čiji oprost je veliki, o, Uzvišeni! O, Uzvišeni! O Uzvišeni! Tvoju srdžbu može otkloniti samo Tvoja blagost, a samo skrušeno obraćanje Tebi može spasiti od Tvoje srdžbe, pa podari mi, Allahu moj, izlaz, moći kojom oživljavaš mrtvo na zemlji i ne isrcpi me brigom da bi mi dovi udovoljio i pokazao mi Tvoj odgovor! Učini me da osjetim okus Tvoga oprosta do kraja moga života! Ne dozvoli da neprijatelj uživa u mome porazu, nedaj mu vlast nadamnom i ne omogući mu da me ubije! Allahu moj! Ako me Ti uniziš, ko me može uzdići; ako me Ti uzdigneš, ko me može uniziti; ako me Ti upropastiš, ko je taj ko se Tebi može suprotstaviti u vezi Tvoga roba ili Te upitati nešto u vezi njega?! A ja zasigurno znam da u Tvojoj odredbi nema nepravde, niti u Tvojoj srdžbi ima hitnje, jer hiti samo onaj koji se boji da će vrijeme proći i silu i nepravdu koristi samo onaj koji je slab, a Ti, Allahu moj, daleko Si iznad svega toga. Allahu moj! U Tebe utočište tražim, pa, utočište mi daj; od Tebe zaštitu tražim, pa, daruj mi zaštitu Tvoju; od Tebe opskrbu tražim, pa, podari mi opskrbu; u Tebe se uzdam, pa budi mi dovoljan; od Tebe podršku protiv neprijatelja tražim, pa, podršku mi daj; od Tebe pomoć tražim, pa, pomoć mi pruži; od Tebe oprost tražim, Allahu moj, pa, oprosti mi! Amin! Amin! Amin!

7. Učiti Kumejlovu dovu koju ćemo, ako Bog da, navesti u narednom dijelu.

8. Učiti dovu: Allahumme ja šahide kulli nedžva!, koja se uči i uoči dana Arefata, a citirat če moje kasnije, ako Bog da.

9. Deset puta proučiti ovu dovu:

يَا دَائِمَ الْفَضْلِ عَلَى الْبَرِيَّةِ يَا بَاسِطَ الْيَدَيْنِ بِالْعَطِيَّةِ يَا صَاحِبَ الْمَوَاهِبِ السَّنِيَّةِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ خَيْرِ الْوَرَى سَجِيَّةً وَاغْفِرْ لَنَا يَا ذَا الْعُلَى فِي هَذِهِ الْعَشِيَّةِ.

O, Ti, Koji uvijek blagonaklonost pokazuješ prema stvorenjima! O, Ti, Koji obilno daješ! O, Ti, Koji posjeduješ uzvišene darove! Blagoslovi Muhammeda i porodicu njegovu, najbolje stvorenje sa najljepšom ćudi! I oprosti nam u ovoj noći o, Uzvišeni!

Ovaj zikr lijepo je učiti i uoči ramazanskog bajrama.

10. Pojesti nar, kako je radio i Es-Sadik, alejhisselam, uoči svakog petka. Bilo bi najbolje pojesti nar pred spavanje. Pripovijeda se da onaj, koji pred spavanje pojede nar, bit će bezbjedan sve do jutra. Prilikom jela potrebno je razastrijeti mahramu da bi se sačuvalo i pojelo svako zrno nara. Također, trebalo bi da ni sa kim ne dijeli nar. U djelu Kitabul-‘urus šejh Dža’fer ibn Ahmed El-Kummi prenosi od Es-Sadika, alejhisselam, da je rekao: “Ko između sabahskog sunneta i farza stotinu puta prouči: subhane rabbijel-‘azimi ve bi hamdihi estagfirullahe rabbi ve etubu ilejhi, Allah, dž.š., sagradit će mu kuću u Džennetu.” Eš-Šejh, Es-Sejjid i drugi kažu da je uoči petka pred zoru lijepo učiti ovu dovu:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ هَبْ لِيَ الْغَدَاةَ رِضَاكَ وَ أَسْكِنْ قَلْبِي خَوْفَكَ وَاقْطَعْهُ عَمَّنْ سِوَاكَ حَتَّى لاَ أَرْجُوَ وَ لاَ أَخَافَ إِلاَّ إِيَّاكَ، اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ هَبْ لِي ثَبَاتَ الْيَقِينِ وَ مَحْضَ الإِخْلاَصِ وَ شَرَفَ التَّوْحِيدِ وَ دَوَامَ الاِسْتِقَامَةِ وَ مَعْدِنَ الصَّبْرِ وَ الرِّضَا بِالْقَضَاءِ وَ الْقَدَرِ يَا قَاضِيَ حَوَائِجِ السَّائِلِينَ يَا مَنْ يَعْلَمُ مَا فِي ضَمِيرِ الصَّامِتِينَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَاسْتَجِبْ دُعَائِي وَاغْفِرْ ذَنْبِي وَ أَوْسِعْ رِزْقِي وَاقْضِ حَوَائِجِي فِي نَفْسِي وَ إِخْوَانِي فِي دِينِي وَ أَهْلِي، إِلَهِي طُمُحُ الآمَالِ قَدْ خَابَتْ إِلاَّ لَدَيْكَ وَ مَعَاكِفُ الْهِمَمِ قَدْ تَعَطَّلَتْ إِلاَّ عَلَيْكَ وَ مَذَاهِبُ الْعُقُولِ قَدْ سَمَتْ إِلاَّ إِلَيْكَ فَأَنْتَ الرَّجَاءُ وَ إِلَيْكَ الْمُلْتَجَأُ يَا أَكْرَمَ مَقْصُودٍ وَ أَجْوَدَ مَسْؤُولٍ هَرَبْتُ إِلَيْكَ بِنَفْسِي يَا مَلْجَأَ الْهَارِبِينَ بِأَثْقَالِ الذُّنُوبِ أَحْمِلُهَا عَلَى ظَهْرِي لاَ أَجِدُ لِي إِلَيْكَ شَافِعًا سِوَى مَعْرِفَتِي بِأَنَّكَ أَقْرَبُ مَنْ رَجَاهُ الطَّالِبُونَوَ أَمَّلَ مَا لَدَيْهِ الرَّاغِبُونَ يَا مَنْ فَتَقَ الْعُقُولَ بمَعْرِفَتِهِ وَ أَطْلَقَ الأَلْسُنَ بِحَمْدِهِ وَ جَعَلَ مَا امْتَنَّ بِهِ عَلَى عِبَادِهِ فِي كِفَاءٍ لِتَأْدِيَةِ حَقِّهِ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَ لاَ تَجْعَلْ لِلشَّيْطَانِ عَلَى عَقْلِي سَبِيلاً وَ لاَ لِلْبَاطِلِ عَلَى عَمَلِي دَلِيلاً.

A nakon pojave zore u petak, učiti:

أَصْبَحْتُ فِي ذِمَّةِ اللهِ وَ ذِمَّةِ مَلاَئِكَتِهِ وَ ذِمَمِ أَنْبِيَائِهِ وَ رُسُلِهِ عَلَيْهِمُ السَّلاَمُ وَ ذِمَّةِ مُحَمَّدٍ صَلَّى عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَ ذِمَمِ الأَوْصِيَاءِ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِمُ السَّلاَمُ آمَنْتُ بِسِرِّ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِمُ السَّلاَمُ وَ عَلاَنِيَتِهِمْ وَ ظَاهِرِهِمْ وَ بَاطِنِهِمْ وَ أَشْهَدُ أَنَّهُمْ فِي عِلْمِ اللهِ وَ طَاعَتِهِ كَمُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ.

Prenosi se da će Allah, dž.š., oprostiti grijehe, makar ih bilo koliko morske pjene, onome ko petkom prije sabah-namaza tri puta prouči: Estagfirullahellezi la ilahe illa huvel-hajjul-kajjumu ve etubu ilejhi.

Izvor: obozavajmoallaha.blogspot.com

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:
<