<

Ko je naš neprijatelj?

Riječ sawm – post je u arapskom jeziku izvedena iz riječi sa’im.

Sa’im je konj koji se utrkuje da izgradi izdržljivost za bitke, a vlasnik ga izgladnjuje. Naređujući nam da se u toku dana odreknemo jela i pića, Uzvišeni Allah želi da kod nas izgradi snagu da se borimo protiv svog neprijatelja.

Ko je naš neprijatelj?

Naš otvoreni neprijatelj je šejtan. On ne krije namjeru da nam želi naškoditi, a svoj je život posvetio da odvraćajući nas od Pravog puta.
Ramazan je jednogodišnji trening za sve muslimane. U toku ovog mjeseca, Uzvišeni Gospodar nas trenira za cijelu godinu. Uči nas šta trebamo da kontrolišemo da bismo ojačali svoju vjeru, da bismo postali bolji borci za islam. Ukoliko pratimo ovu rutinu i u drugim mjesecima, ne postoji šansa za neuspjeh.

U nastavku vam donosimo pet slabosti koje karakterišu svakog čovjeka, a koje treba naučiti da kontroliše.

1. Glad

Kada je Uzvišeni Allah stvorio Adema, alejhisselam, šejtan je u Ademovom trbuhu vidio mjesto za pobjeđivanje čovjeka. Naša halapljivost i ljubav prema hrani se jasno vidi kroz broj restorana koji se svakodnevno otvaraju. Sunnet je da se ne prejedamo, jer prejedanje utiče na mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje. Umjesto da se častite kulinarskim postignućima, jedite jednostavnu hranu a hranite siromašne. Punite vagu za Ahiret.

2. Strasti

Strasti dovode čovjeka do činjenja velikih grijeha. Strast je ta koja izaziva muškarca i ženu na zabranjen odnos. U današnjem svijetu je poželjno da se ističemo u društvu kupovinom neograničenih količina markiranih stvari. Rasipamo bez razmišljanja koliko smo umjesto toga mogli dati drugima. Šejtan odlično poznaje sve ove zamke, a da bismo mi mogli pobijediti svog neprijatelja, moramo znati zadovoljiti potrebe na halal način.

3. Spavanje

Život na ovom svijetu je za djelovanje, a Budući je za odmaranje. Kad god počnete previše spavati, sjetite se ograničenog vremena koje ćete provesti na dunjaluku. Ustanite i uradite nešto što će vam pomoći na Budućem svijetu. Imate viška vremena? Učite Kur’an napamet. Već ga znate? Pomažite ljudima da poboljšaju svoj život.

4. Jezik

Zloupotreba jezika šteti međuljudskim odnosima, na šta nas je upozorio i sam Poslanik, alejhisselam, a učenjaci su napisali mnogobrojne knjige govoreći o grijesima jezika. Govorite dobro ili šutite. Sadite drveće u Džennetu zabavljajući jezik spominjanjem Allaha – zikrom.

5. Ljutnja

Kada se Musa, alejhisselam, vratio u svoj narod nakon razgovora sa Uzvišenim Gospodarom, neizmjerno se naljutio vidjevši ih da se klanjaju idolima. Kada ga je srdžba savladala, odmah je proučio dovu za sebe i svog brata.

Ljutnja je od šejtana, pa pokušajte naći način da je se riješite. Učite dovu za zaštitu i tražite od Uzvišenog Allaha da vam pomogne da usmjerite energiju u boljem smijeru.

Autor: Uzma Awan
Za Akos.ba prevela: Amina Mujela

<