<

Knežević: Nemoj da ste pipnuli teritoriju Republike Srpske!

Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH, izjavio je da dvije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s vojnim objektima u Foči i Doboju ne znače automatsko uknjižavanje tih vojnih lokacija na BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“U konkretnom slučaju ne mogu govoriti kako smo glasali, jer je to zabranjeno. Konkretno, radi se o procesnim razlozima, dakle ovdje se nije odlučivalo o meritumu, da li može, treba ili ne može i ne treba nešto da se knjiži, nego se radilo o klasičnom upravnom postupku. Dakle, ne radi se ni o kakvom nalogu da se nešto knjiži sutra ujutro ili ne knjiži, nego je vraćeno na ponovno odlučivanje”, rekao je on u intervjuu za poltički magazin “Pečat” na RTRS-u.

On je i slikovito pojasnio da uknjižena imovina na BiH ni u kojem slučaju neće smanjiti omjer entiteta, ili povećati, kako je sada 51:49 između Federacije BiH i Republike Srpske.

“Dakle, ne postoji mogućnost da se smanji teritorija Republike Srpske. Primjer je zgrada UIO BiH koja se nalazi u Banjoj Luci i njeno je vlasništvo, pa nije smanjena teritorija Banje Luke i RS-a”, pojasnio je on.

Knežević se dotakao i budućnosti Ustavnog suda, odnosno stranaca u njemu.

“Јa vidim budućnost Ustavnog suda onako kako kažu Ustav i Parlamentarna skupština BiH. Ako promijene, a Ustav BiH dopušta promjenu stranih kolega, onda je to budućnost Ustavnog suda. Ako ne promijene, ostaje onako kako jeste – naglasio je Zlatko Knežević, predsjednik Ustavnog suda BiH.

cik-media

<