<

Klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice: Za 2.600 ubijenih odgovarala tek četiri zločinca

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama velikosrpskog zločina u proljeće 1992. godine u tom gradu koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

U obraćanju nakon dženaza-namaza, reisu-l-ulema Kavazović je skrenuo pažnju na kontinuitet u pružanju podrške zlu od strane onih koji su u njemu učestvovali i obavezu Bošnjaka da to osvijeste.

– Pitam sebe i vas šta se promijenilo od te 1992. do 2021. godine.? Šta se promijenilo u glavama i dušama onih koji su počinili ove zločine? Danas svjedočimo nečemu što nismo mogli ni zamisliti jer smo mislili da će vremenom doći pokajanje, a bili smo spremni i na pomirenje kao narod – rekao je reisu-l-ulema.

Osvrnuo se i na važna pitanja koja ukazuju na nepoštivanje žrtava i afirmirajući odnos prema počinjenim zločinima.

– Ovo je pitanje za nas, za međunarodnu zajednicu, za Evropu. Ona mora dati odgovor jesu li muslimani manje vrijedni. Da li, nakon presude zločincu Ratku Mladiću, žele prihvatiti ove muslimane? Kako je moguće da je na čelu jedne općine načelnik koji je optužen za ratne zločine? To su pitanja za Valentina Inzka i Gordanu Tadić. Na njih, Bošnjaci, treba davati odgovor – kazao je.

Posebna je obaveza, kako je naglasio, svjedočiti o počinjenim zločinima.

– Do mene dolaze poruke da i oni koji su svjedočili zločinu ne žele da se pojave na sudovima i kažu ono što se dogodilo, iako to znaju. Nismo problem mi ovdje, nas taj zločin izuzev u duši nije dotakao. Šta ćete kazati Kadi, a doći će dan kada ćemo i pred njih izaći kao narod. Svjedočili smo kako je ubijena, znamo ko su ubice, a ne želimo izaći i svjedočiti. To je njen hakk! Možete li ga, Bošnjaci, nositi na leđima? Valja nam se sabrati i razmisliti. Ništa se ne mijenja, pa tako ni mi. Po starim navikama i šablonima. Ali kako hoćemo, do nas je – poručio je reisu-l-ulema.

Svjedočenje o počinjenom zlu često je preventiva za njegov nastavak. Na to je ukazao reisu-l-ulema Kavazović, navodeći činjenicu da su oni koji negiraju zločine spremni ih ponoviti.

– Ja sam siguran u jedno: Oni koji su počinili ove zločine, koji ih negiraju, koji ponižavaju žrtve spremni su ga ponovo počiniti. Nemojte imati nikakve sumnje u to. Zato moramo odlučno stati, uprijeti prstom u počinitelje i tražiti da se oni kazne – istakao je reisu-l-ulema.

Istakao je kako je Sušica najmračniji logor, da tamo reflektori tamo još nisu upaljeni, da nije osvijetljen i da niko ne čuje jauk.

– Ko će to učiniti? Ko će to svjetlo upaliti? Ko će to obznaniti ako nećemo mi koji smo ovdje postrojeni u saff? Tražimo od naših ljudi u vlasti da Sušica dođe na red. Oni ne mogu da govore, ali mi imamo jezik i dužni smo govoriti u njihovo ime – poručio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je istakao da su zablude priče o tzv. univerzalnim porukama koje šire pojedini političari iz RS-a, a koje se tiču kulture, ekonomije, turizma…

– Prvo, to su poruke zablude koje bi trebale sve nas da ponovo uspavaju i da se vratimo u neka vremena koja se nikada više ne bi trebala ponoviti. Ono što ljudi koji tako govore trebaju da prvo urade je prije svega da se suoče s istinom, s presudama, s prošlošću i s onim što su činili njihovi sunarodnjaci. Dakle, kada to urade onda možemo pričati o kulturi, ekonomiji, o napretku i budućnosti – rekao je Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Mujo Hadžiomerović, član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, upozorava da i pojedini Bošnjaci, promjenom svojih iskaza, doprinose slobodi potencijalnih raznih zločinaca iz Vlasenice.

– Svjedoci smo svi u BiH rada tužilaštva i sudova. Nadamo se, evo dešavaju se neke promjene i očekujemo da će stanje biti popravljeno. Ali je nedopustivo ono što je za Vlasenicu vezano, 2.500 stradalih, a da su do sada samo četvorica osuđena. Dakle, trenutno je deset krivičnih prijava u obradi pri Sudu i Tužilaštvu BiH – kazao je Hadžiomerović.

Najmlađa žrtva koja je danas na mezarju Rakita pronašla svoj smiraj je Hasib Malčinović, koji je ubijen u 21. godini. Njegova sestra Hasija Selimović ističe kako njihova mati nije dočekala ovaj trenutak.

– Kakav je osjećaj? Pa znate šta, nikakav. Ne znam šta da kažem, teško je nakon toliko godina. Mati mi umrla, nije zapamtila, a imala je volju da zapamti, da ga nađu i da ga ukopa, da zna bar gdje su kosti – kaže Selimović.

Na mezarju Rakita danas su svoj vječni smiraj pronašli: Seida Ahmetović (rođena 1966.), Avdo Kuljančić (rođen 1973.), Kada Saračević (rođena 1909.), Mehmed Sitarević (rođen 1936.), Hasib Malčinović (rođen 1972.) i Avdo Hodžić (rođen 1929.).

Za zločine u Vlasenici do sada su pravomoćno osuđeni Dragan Nikolić – Jenki (koji je u međuvremenu preminuo), Predrag Bastah – Car, Goran Višković – Vjetar i Simo Stupar.

Agencija Anadolija

<