Klanjan bajram-namaz u Atik džamiji

Glavni bijeljinski imam Samir ef. Camić u svojoj poruci vjernicima biranim riječima istakao značaj istrajnosti u vjeri, njegovanje sloge i međusobnog poštovanja među ljudima

Sve džamije na području Bijeljine, Janje, Ugljevika i Lopara bile su pune vjernika koji su klanjali bajram–namaz i odslušali prigodne hutbe svojih imama. Centralna bajramska svečanost za područje Bijeljine i Janje upriličena je u Atik džamiji u Bijeljini.

Glavni bijeljinski imam Samir ef. Camić u svojoj poruci vjernicima biranim riječima istakao je značaj istrajnosti u vjeri, njegovanje sloge i međusobnog poštovanja među ljudima, prenosi Avaz.

  • Kurban-bajram, za razliku od Ramazanskog bajrama, nosi dodatne poruke ljudima, imajući u vidu kurban kao žrtvu koju prinosimo u ime dragog Boga i od sebe odstranjujemo egoizam. Usmjeravajući se prema ljudima, u kontekstu podjele samog kurbana, kome se kurban sve dijeli, siromašnima, rodbini, prijateljima, komšijama, sve to dovoljno govori o tome koliko je vjera u Boga, ustvari, jedan koncept koji gradi ovaj svijet. Najviše treba insistirati na međusobnom odnosu s ljudima koji je danas, na jedan poseban način, zanemaren. Jer osnovna vrijednost je kako uspostaviti taj odnos čovjeka prema čovjeku, kako njegovati tu ljubav, kako prema Bogu, tako i prema ljudima. Na svima nama je da imamo više poštovanja jednih prema drugima, bez obzira na to kojem vjerskom opredjeljenju pripadamo. Svim muslimanima želim Bajram Šerif Mubarek Olsun, a našim komšijama želim svako dobro, u svakom pogledu – poručio je Samir ef. Camić.

Uz međusobno čestitanje, vjernici koji su bajram-namaz klanjali u Atik džamiji u Bijeljini u svojim čestitkama najviše su insistirali na ličnom i porodičnom zdravlju, ljubavi, slozi i razumijevanju među ljudima.

PreviousNext
TAGOVI