<

“Kina proizvela COVID-19 u laboratoriju i pokušala sakriti tragove”

Britanski profesor Angus Dalgleish i norveški naučnik Birger Sorensen u svojoj studiji navode da je Kina proizvela novu vrstu koronavirusa (COVID-19) u laboratoriju u Wuhanu, a svoje tragove prikrila “obrnutim inženjeringom”.

U novoj studiji, koja još nije objavljena, navodi se da su kineski naučnici stvorili COVID-19 u laboratoriju u Wuhanu, a zatim pokušali izgubiti tragove tehnikama “obrnutog inženjeringa” kako bi virus prikazali kao da prirodno evoluirao od šišmiša, piše”Daily Mail”.

Navodi izneseni u studiji koja je istaknula da se virus mogao pojaviti dok su kineski znanstvenici radili na projektu u Wuhanu, uključuju i optužbe za “namjerno uništavanje, prikrivanje ili korumpiranje podataka u kineskim laboratorijima”.

Navodi se kako postoje nalazi da se virus mogao pojaviti dok su kineski naučnici radili na projektu u Wuhanu, a studija sadrže i optužbe za “namjerno uništavanje, prikrivanje ili oštećivanje podataka u kineskim laboratorijima”.

U studiji su iznesene i tvrdnje da su naučnici koji su vršili procjene virusa u Kini ušutkani.

Dalgleish i Sorensen, koji su napisali studiju, navode da su, pokušavajući razviti vakcinu prošle godine, naišli na “autentične tragove” virusa koji se mogu pojaviti samo ako se virusom manipuliralo.

Studija će biti objavljena u naučnom časopisu “Quarterly Review of Biophysics Discovery”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala je izaslanstvo međunarodnih naučnika u grad Wuhan u Kini, gdje su se pojavili prvi slučajevi koronavirusa, kako bi istražili porijeklo COVID-19.

U izvještaju objavljenom krajem marta o porijeklu COVID-19 uz zajednički rad WHO-Kina, tvrdilo se da je COVID-19 od slijepih miševa do ljudi prenošen preko druge životinje. U izvještaju je mogućnost da COVID-19 napusti laboratorij prikazana kao “najmanje vjerovatna”.

<