<

Katar je najsigurnija zemlja u svijetu

Prema Indeksu kriminala za prvu polovicu 2020. godine koji je objavila Svjetska (globalna) baza podataka (NUMBEO), Katar se i dalje nalazi na vrhu liste najsigurnijih zemalja i zemalja sa najmanje kriminala, među 133 zemlje koje su uključene u evaluaciju.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Katara saopćilo je u nedjelju putem svog naloga na”Twitteru” da se, na osnovu stepena sigurnosti, Katar nalazi na prvom mjestu sa 88,10 bodova od maksimalnih 100 bodova.
Službena katarska novinska agencija (QNA) izjavila je da je Katar bio na prvoj poziciji po pitanju sigurnosti i 2017. i 2019., godine, zadržavajući također prvu poziciju u arapskom svijetu tokom istog razdoblja, što odražava postojanost visokog nivoa koji Katar ima na području sigurnosti i značajno smanjenje stope kriminala u zemlji. Naime, Katar je na prvom mjestu i po smanjenju kriminala, sa ukupno 11,90 bodova od 100 bodova.
Prema izvještaju, Venecuela je najmanje sigurna zemlja sa 15,64 boda.
Od 2009. godine stranica ”Numbeo” objavljuje svoje izvještaje koji se temelje na mjerenju stope kriminala u svijetu.
Indeks kriminala mjeri se prema zakonima zemalja. Postoje radnje koje se u nekim državama smatraju zločinima, a ne smatraju se zločinima u drugim zemljama, što daje stvarnu mjeru stope kriminala u zemljama, prema zakonima koji se primjenjuju u svakoj zemlji.
”Numbeo” je jedna je od najvećih i najpoznatijih baza podataka na internetu u svijetu koja se bavi procjenom razine kriminala i stepena sigurnosti u zemljama svijeta mjerenjem stope zločina ubistava, pljačke, razbojništva, silovanja i drugih.

SAFF.BA

<