<

KANTONALNI SUD U BIHAĆU ODLUČIO DA KOKARDA NIJE ČETNIČKO OBILJEŽJE: POLICAJCI OSLOBOĐENI OPTUŽBI ZA ŠIRENJE NACIONALNE MRŽNJE

Dvojica policajaca su se slikali sa kokardom prilikom proslave Badnjeg dana 2020. godine

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Milan Petković rekao je da je Kantonalni sud u Bihaću donio presudu prema kojoj nošenje šubare ili šajkače sa dvoglavim orlom nije zabranjeno i ne može se smatrati izazivanjem vjerske ili nacionalne mržnje ili netrpeljivosti.

Petković, koji je danas u Bosanskom Petrovcu razgovarao sa predsjedavajućim Opštinskog vijeća Nemanjom Davidovićem, ocijenio je da će ta presuda doprinijeti suživotu u toj opštini, ali i u drugim opštinama u Federaciji BiH (FBiH) u kojima je većinsko srpsko stanovništvo.

On je naglasio da se u Bosanskom Petrovcu građani međusobno uvažavaju, ali i da je potrebno konstantno raditi na unapređenju odnosa i suživota, javlja Srna.

Govoreći o presudi Kantonalnog suda u Bihaću, Petković je podsjetio da je protiv dva policajca bio pokrenut prekršajni postupak zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer su nosili “četnička obilježja”, odnosno šajkaču sa kokardom prilikom proslave Badnjeg dana 2020. godine.

Prema njegovim riječima, postupak, u kojem je on zastupao optužena lica, trajao je više od godinu dana, a prije dva dana je stigla pravosnažna oslobađajuća presuda.

– Ova presuda će omogućiti Srbima da nastave u budućnosti da slave svoje najveće hrišćanske pravoslavne praznike i da će slobodno moći da ispoljavaju svja vjerska i nacionalna osjećanja, istakao je Petković.

oslobodjenje

<