<

Kanađani oduševljeni bosanskim somunom

Alen Zukanović je u tom kanadskom gradu otvorio pekaru u kojoj zajedno sa suprugom Sanjom proizvodi, između ostalog, i pravi bosanski somun, piše “Anadolija”.

U razgovoru za tamošnje medije, istakao je da je želio u Toronto donijeti “pravi ukus Bosne”, napominjući da se trude da sve bude pripremljeno na tradicionalni način.

“Kada je riječ o hrani, Bosancima nije ništa reprezentativnije i ličnije, posebno građanima Sarajeva, nego somun”, kazao je Zukanović, vlasnik pekare i restorana “Somun Superstar”, dodajući da u njegovoj pekari prave prave tradicionalne bosanske somune koji se peku na drva.

Baking with live fire 🔥 infuses each #somunbread with unique flavour. #woodfired #bosnianfood #breadmaking #noadditives #naturalfood

Gepostet von Somun Superstar am Dienstag, 9. April 2019

U Torontu živi značajan broj ljudi iz zemalja bivše Jugoslavije i na nekim mjestima se mogu kupiti i lepine, ali je teško naći autentični bosanski somun.

“Razlika je u tome što se somun uvijek peče u pećnici na drva. Mekši je i kao da se na njemu osjeti miris dima”, ispričala je Sanja, Alenova supruga.

Porodica Zukanović prepoznatljive somune prodaje čak i u “Courage Foods”, poznatoj prodavnici specijaliteta u Torontu.

“Nikad nemamo dovoljno zaliha somuna. Ovu vrstu hljeba je teško naći u Torontu. Vrlo brzo se sve proda”, kazala je Karen O’Brien, vlasnica prodavnice “Courage Foods”.

Kanađani su posebno oduševljeni somunom jer se može jesti za svaki obrok, a može se kombinirati sa raznim vrstama hrane.

Specijalitet Zukanovića u restoranu je svježe pečeni somun napunjen ćevapčićima i dodacima, obično ajvarom, ili somun bez mesa sa dodacima.

<