<

Kako će naša zemlja odgovoriti: Ima li BiH plan i mjere za pojavu korona virusa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj telefonskoj sjednici usvojila je informaciju o pojavi novog korona virusa. Između ostalog izvršen je i epidemiološki nadzor u kineskoj firmi angažiranoj na izgradnji Koridora Vc na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Federalno ministarstvo zdravstva pripremit će akt kojim će se Vlade Federacije BiH obratiti Vijeću ministara BiH i zatražiti da nadležna državna ministarstva i tijela BiH budu intenzivnije uključena u koordiniranje aktivnosti i mjera na sprečavanju i suzbijanju novog koronavirusa na teritoriji Bosne i Herecgovine”, navodi se iz Vlade FBiH.

Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije u BiH preporučuje građanima da ne putuju u Kinu ukoliko to ne moraju. Ističu da komercijalni testovi i reagensi za potvrdu virusa trenutno nisu dostupni u Bosni i Hercegovini, ali mogli bi biti od ponedjeljka.

“U međuvremenu je uspostavljen sistem gdje će se slati uzorci ukoliko ne postoji dovoljno kapaciteta za testiranje u svijetu i BiH. Preko kancelarije WHO-a uzorci će biti poslati u tri referentne laboratorije u Evropi koje će potvrđivati”, naveo je Mirza Palo iz kancelarije WHO u BiH.

Veterinarski fakultet u Sarajevu ima sve potrebne aparate za detekciju svih korona virusa. Trenutno, kako kažu, nema nikakvih znakova da se virus može zateći kod životinja, posebno kućnih ljubimaca. Epidemiolozi pak smatraju da je dobro da se reaguje već u ranim fazama.

“Svi znamo da nema smrtnih slučajeva van Kine i to je nešto što je ohrabrujuće”, mišljenja je Predrag Kon, epidemiolog.

“Ja želim istaći da je najvjerovatnije riječ o korona virusu koji je preskočio tu takozvanu vrsnu granicu i sa šišmiša prema podacima koje imamo ‘skočio’ na ljude”, istakao je prof. Teufik Goletić, Veterinarski fakultet Sarajevo.

Granična policija sa zdravstvenim sanitarnim inspektorima provjerava svakog putnika koji dolazi iz Kine i evidentira ih. Nakon toga medicinski timovi odlučuju o epidemiološkom nadzoru tokom boravka u našoj zemlji, objašnjavaju iz Federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Izvor: N1

“Znate da cjepiva još nema, međunarodna zdravstvena javnost još uvijek radi na toj priči. Dok do toga ne dođe, imamo ove osnovne mjere”, izjavio je Davor Pehar, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

“Imamo jako dobru saradnju sa kolegama iz Federacije i Ministarstvom civilnih poslova BiH i jako dobru koordinaciju. Nema mjesta panici što se tiče građana Republike Srpske”, naveo je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instuta za javno zdravtsvo RS.

Za sada nema ograničenja u međunarodnoj trgovini i putovanju. Ministrica civilnih poslova BiH objašnjava da nema potrebe za paniku, ali da li BiH ima plan eventualnom pojavom korona virusa u našoj zemlji?

“Plan? Ja vjerujem da medicinska struka ima već pripremljene korake koje će poduzeti. Bitno je samo u početku prepoznati te simptome i na vrijeme tu osobu izolirati i staviti pod liječnički i epidemiološki nadzor. I sigurna sam da epidemiolozi već imaju upute kako postupiti u tom slučaju”, kazala je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Preporuka resornog mministarstva je da svi kantonalni zavodi trebaju dostaviti brojeve telefona dežurnog epidemiologa koji će biti operativan 24 sata.

Izvor: N1

<