<

Kako biti zahvalan sa onim što imamo?

Svakodnevno, novac i društvo nas vuku da stalno kupujemo i tražimo više, daleko više od onoga što nam je potrebno. Ne želim pričati o posljedicama, već o lijeku za ovu bolest modernog čovjeka.

A lijek je jednostavan. Zove se zahvalnost:

  1. Ja sam zahvalan zbog onoga što već imam, zbog života koji već živim,  tako da mi ne treba više. Jednostavno ću uštedjeti mnogo više kada ne kupujem ništa od onoga što mi stvarno ne treba, nego ću umjesto toga pronaći radost i zadovoljstvo u onome što već imam.
  2. Možemo pokazati našu ljubav za ljude ne samo kroz kupovinu poklona, nego pokazujući svoju zahvalnost prema njima zbog toga što su dio naših života, a to ćemo najbolje pokazati kada budemo tu za njih u teškim trenucima.

S vremena na vrijeme, doći ćemo u iskušenje da kupujemo sve više i više, ali to ne znači da moramo slijediti te nagone. Možemo prepoznati brže otkucaje naših srca kada se sjetimo kupovine, ali to je zbog uzbuđenja koje dolazi od zamišljanja budućnosti sa ovom kupljenom robom i onoga što će ona promijeniti u našim životima. Jednostavno, zamišljanje buduće sreće nas uzbudi.

Umjesto toga, možemo smiriti naše srce i usmjeriti našu pozornost na sadašnjost. Fokusirajte se na ono što je ispred vas, upravo sada, i shvatite kako je nevjerojatno sve to što imate u vašem životu. Fokusirajte se na ljude u svom životu i pronađite zahvalnost za njihovu prisutnost u svom srcu. Pogledajte svu tu sreću koju imate, i materijalnu i novčanu i duhovnu, i budite zahvalni na tome da je tu. Budite zahvalni zbog prilike da živite, zbog radosti koju možete naći u svakom trenutku, zbog  sreće koja je u vama upravo sada.

To je ono što nam može donijeti radost, a ne sljedeća kupovina. Ovaj trenutak je sve što nam je potrebno.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

<