<

Kada će se babo vratiti?

Zadnji put moja mala sestrična Raneem vidjela je svoga babu kada su izraelske granate padale na glave i kuće više od 10.000 Palestinaca u Shujaiya, istočno od Gaze, prošlog ljeta. Moj brat Mohammed uzeo vremena da pomogne mnoge familije u očajničkom pokušaju da pobjegnu od gelera.

Mohammed se držao blizu njegove supruge, njegovog sins Hamze i njegove kćerke Raneem.

“Ja ću se vratiti. Uskoro!” umirivao je svoju djecu koja su plakala kao i zabrinutu suprugu. “Ja ću se vratiti. Obećavam. “

Dovodeći njegovu porodicu i mnoge druge na relativno sigurnije mjesto, smatrao je da bi trebalo da se vrati da pomogne drugima u evakuaciji.

Moj brat Mohammed se nikad nije vratio.

On se nikad nije vratio. Ne zato što on nije održao svoju riječ, već zato što je izraelska okupacija razvila politiku uništavanja ljudi i njihovih odnosa. Izrael se potrudio da moj brat Mohammed i nekoliko hiljada Palestinaca nikada više ne dođu da vide članove njihovih porodica.

Od tada Raneem stalno pita za njenog oca. “Kada će se babo vratiti? Zašto se babo nije vratio?” Ona stalno pita ista pitanja!

Samo bi suzne oči i bolna srca odgovarala na njeni zbunjeni pogled. Kakogod da smo pokušavali da joj odvratimo pažnju od toga, njoj ništa ne zamjenjuje oca, a kamoli tako dobrog oca kome je njegova  male porodica bila čitavi njegov svijet.

Mjesec dana nakon izraelskog napada, Raneem mora da je shvatila da joj se otac neće više vratiti. Ona je prišala svojoj majci i rekla: “Mama, ja ne volim babu!. On se nije vratio! “

Moja majka se još nije oporavila od te rečenice koju je kazala Raneem. Bilo je to kao da joj je sin bio dva puta ubijen. Ali ja mogu samo zamisliti psihološke traume koje je taj događaj već izazvao kod Raneem, koja je razvila sklonost ka rasejanosti, sklonost da razgovara sama sa sobom.

Prije dva mjeseca njena majka ju je zatekla kako se smije i nešto mrmlja. Na pitanje šta radi, Raneem je rekla, “Moj babo mi je dao slatkiš.” Njena sitna šaka ostala je stisnutim još dugo vremena!

 

Izvor: electronicintifada.net

Prevod: Akos.ba

<